Bandory s vomajdou z hluchavky podle receptu z Pojizeří
Že se z kopřiv dá připravit třeba špenát, je poměrně známé. V receptech našich babiček ale tentokrát budeme vařit z nepálivých kopřiv, z hluchavek.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Syrové bandory se očistí, dají na síto, aby voda stekla, potom na pekáč, polijí se vodou nebo polévkou, posolí se a posypou nasekanými lístky hluchavky. Bandory se dají na plotnu, přikryjí se a vaří se, aniž by se nimi míchalo dokud nezměknou. Potom se zahustí lžící mouky rozmíchané s dobrou polévkou. Přidá se kousek másla nebo lžíce dobré šťávy z pečeně a vše se ještě trochu povaří. Na talíři se bandory polijí omáčkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.