Boby, minikáry, horská kola. Některé skiareály v Jeseníkách se připravují na letní sezónu

21. duben 2018

Po dvoutýdenní pauze některé skiareály v Jeseníkách znovu ožívají. Připravují se na letní sezónu. Někde montují bobovou dráhu, jinde chystají dráhu pro horské minikáry nebo upravují tratě pro cyklisty.

Lyžařský vlek se v Petříkově zastavil o Velikonocích. Na sjezdovce jsou ještě vidět zbytky sněhu. Po ukončení zimní sezóny se zaměstnanci pustili do úklidu. Dvojice mužů se teď věnuje především montáži bobové dráhy.

„Začíná se odspodu jednou stranou, potom druhou stranou a nahoře se to spojí. Fyzicky je to docela namáhavé. Kopec má sto metrů převýšení a nahoru se to nosí rukama, ta jedna trubka váží více než 70 kilo,“ popisuje Radim Kozár, který se právě snaží se svým synem napojit jednu z trubek ke zbytku konstrukce. Nejde to snadno. „Jak je ta trubka z hliníku, tak se pne. Když na to svítí sluníčko, tak se ta dráha celá roztáhne,“ komentuje.

Sotva roztál sníh, skiareály se připravují na letní sezónu

Instalace dráhy zabere dva týdny. O víkendu s ní pomáhají i brigádníci. Poprvé se podle provozní areálu Nory Kaštylové rozjedou boby z kopce příští sobotu. „Před začátkem sezóny se musí udělat ještě technická kontrola všech bobů. Ten přechod mezi zimní a letní sezónou je hrozně krátký, jsou to jenom dva týdny,“ říká Kaštylová.

Za týden odstartují sezónu i horské minikáry na Ramzovském sedle. Robert Anovčin ukazuje vozítka ve skladu. „Každou káru musíme zkontrolovat a udělat na ní veškerou údržbu,“ dodává. Dráha už je připravená. Stačilo, aby roztál sníh.

Napilno mají například i v Malé Morávce. Nejvíce práce vyžaduje podle manažerky tamního centra Kopřivná Andrey Mlčochové především úprava bike parku: „Časově je to náročné, budeme mít co dělat, abychom to všechno stihli.“ Letní aktivity tam naplno spustí pravděpodobně až v červnu.

autor: aja
Spustit audio