Buková hora patří do Orlických hor, po jejím temeni však vedla někdejší hranice Moravy

30. leden 2021

Bukovohorská hornatina je považována za výběžek Orlických hor stáčející se k jihu. Kdysi právě po jeho hřebeni vedla hranice Moravy a Čech. Dnes však dosahuje jen k jejímu pobočnému vrcholu Strážka.

Horní stanice lanovky lyžařského areálu

Buková hora s nadmořskou výškou 958 m je druhým nejvyšším kopce tohoto hřebene a v poslední době je také vyhledávanou lyžařskou lokalitou. Sjezdovky zde míří jak k Čenkovicím na západě hory, tak i k Mlýnici na východním svahu. Kromě toho je zde také množství tras pro běžkaře. Ty mají své východisko na Červenovodském sedle kudy prochází hlavní silnice I/11.

Rozcestník pod vrcholem Bukové hory

Buková hora je však i častým cílem turistických výletů jak ze Štítů, tak i z ostatních sídel v okolí. Půvabná je hřebenovka z Mladkova přes Suchý vrch, Bukovou horu a Lázek až do Hoštejna. Pro běžkaře, ale i v létě pro cyklisty je zde hodně lesních cest, které vedou kolem vrcholu i ze sedla na sedlo.

Pramen Moravské Sázavy

Právě pod jednou z těchto cest na západním svahu Bukové hory pramení Moravská Sázava, jeden z významných severomoravských přítoků Moravy. Pramen se nachází v bukovém lese pod torzem starého stromu a obtéká celý masív Bukovohorské hornatiny až ke Zvoli a Leštině, kde vtéká do Moravy.

autor: kbz
Spustit audio