Češi stále jezdí za levnějšími nákupy do Polska. Tamní vláda prodloužila protiinflační opatření

27. červenec 2022 11:37

Levné nákupy v Polsku stále lákají spoustu Čechů z pohraničí. Za potraviny nebo třeba pohonné hmoty u polských sousedů ušetří stovky korun. A tento stav nejspíš bude platit i nadále. Poláci totiž prodloužili opatření proti vysoké inflaci. Například sníženou spotřební daň budou držet až do konce října.

„Nakupovali jsme všechno, protože je to u nás strašně drahé. A není to o tom, že nemáme peníze,“ říká na parkovišti u jednoho z hypermarketů v polských Chalupkách nedaleko Bohumína pan Daniel z Ostravy, který má dva plné vozíky potravin. „Pití, maso, jogurty, sladkosti pro děti, ovoce, zelenina. Nejvíc se vyplatí tady kupovat maso,“ vyjmenovává Daniel.

Do Polska nejezdí jen pro potraviny, ale také pro pohonné hmoty. Na nedaleké benzínce je vidět, jak se tvoří fronta aut s českými poznávacími značkami. „Vystojíme si frontu, ale bereme odtud. V České republice jsem netankoval už tak půl roku určitě,“ říká Daniel.

„Nejvíc se vyplatí tady kupovat maso.“
Ostravan Daniel o nákupech v Polsku

Snížená spotřební daň měla v Polsku platit do konce července, protiinflační opatření ale tamní vláda prodloužila až do konce října. Podle odborníků to pro zemi znamená určitá rizika. „Samozřejmě to není zadarmo, všechno to má své náklady. Tím prvním je dopad na rozpočet, vypadává část příjmů. Je to rozpočtově negativní,“ komentuje finanční analytik Tomáš Vlk.

Dalším důvodem, proč se ceny v Polsku drží tak nízko, je samotný zlotý, který oslabuje. „Vzhledem k tomu, jak klesá kurz, tak pro lidi ze zahraničí jsou nákupy levnější i kvůli tomu,“ vysvětluje odborník na polskou politiku z Asociace pro mezinárodní otázky Michal Lebduška.

Do Polska jezdí nejen Češi

Podle něho levných cen v Polsku nevyužívají jen Češi, ale i další polští sousedé, například Slováci anebo Litevci.

autor: pdu
Spustit audio