Čeští paralympionici dnes odjíždí do Jižní Koreje. Mezi nimi olomoucký student a lyžař Tadeáš Kříž

3. březen 2018

Na cestu do Jižní Koreje se dnes vydává česká paralympijská reprezentace. Na poslední chvíli se na paralympiádu v Pchjongčchangu kvalifikoval student Univerzity Palackého v Olomouci Tadeáš Kříž, který závodí v alpském lyžování v kategorii zrakově handicapovaných.

„Teprve před čtyřmi lety se ta vada u mě projevila. O něčem takovém jsem tehdy vůbec nepřemýšlel, byl jsem směřovaný úplně jinak. Jak celkově v životě, tak studijně i sportovně. Vyjel jsem si to teď na divokou kartu. Bude to pro mě zatím spíš zkušenost, než nějaký boj o první místo,“ popisuje svou cestu do paralympijské reprezentace Tadeáš Kříž. Závodit bude mezi zrakově handicapovanými lyžaři. „Je to genetická vada, která oslabuje oční nerv. Vidím špatně do dálky i do blízka,“ dodává sportovec.

Jízdu na lyžích trénuje i se svým vodičem hlavně na sjezdovkách v Jeseníkách. „Jezdíme trénovat na Červenohorské sedlo, což je pro nás takové základní stanoviště v České republice a jinak potom mnohdy vyjíždíme za hranice, většinou do Rakouska,“ říká.

Před odletem už ale Tadeášovi zbýval čas jenom na balení věcí a krátké tréninky v tělocvičně. Při těch se zaměřil mimo jiné i na poskoky. „Je to další cvičení na podporu dolních končetin, aby měl člověk potom rychlou reakci v těch branách a mohl rychle změnit směr, když je třeba,“ vysvětluje.

Všechno začalo na lyžařském kurzu

K alpskému lyžování se rodák z Hodonína dostal díky vysokoškolskému učiteli Zbyňku Janečkovi. „Pamatuji si na to úplně přesně, protože jsem věděl, že k nám přijde student, který má zrakovou vadu. Byli jsme pak spolu na kurzu, kde jsem dělal vedoucího, a měl jsem pocit, že by tam mohl být potenciál. Dneska se ukazuje, že ta moje intuice byla opravdu dobrá,“ vzpomíná Janeček.

V posledních dnech pomáhal Tadeášovi s přípravami na cestu. Teď věří, že paralympionik si prestižní závody užije. „Získá zkušenosti, které jsou neocenitelné pro další lyžařskou kariéru,“ uzavírá.

Paralympiáda začíná 9. března. Z Česka se na ni kromě Tadeáše Kříže vypraví dalších 23 sportovců.

Spustit audio