Charita Zábřeh spouští provoz seniortaxi. Sloužit bude lidem starším 65 let a handicapovaným

18. únor 2019

K lékaři, na úřad nebo za kulturou. Senioři a postižení ze Zábřehu můžou ode dneška využívat při cestování po městě novou službu místní charity. Takzvané seniortaxi Zábřeh zavedl jako první na Šumpersku. 

Úplně nové auto, které bude vozit seniory po Zábřehu a jeho místních částech mi ukazuje ředitel zábřežské charity Jiří Karger. „Je to automobil, který jsme zakoupili z části příspěvku od města Zábřehu. Chtěli jsme velkoprostorové auto, kam se bude seniorům dobře nastupovat. Chtěli jsme auto ekologické a ekonomické, což pohon na stlačený zemní plyn (CNG) splňuje,“ popisuje ředitel charity.

Lidé vůz určitě poznají hned na první pohled, už jen podle velkého nápisu seniortaxi. Sloužit má tedy především zájemcům nad pětašedesát let, ale zároveň i hendikepovaným lidem bez rozdílu věku. Cestující si ale nejprve musí v sídle zábřežské charity vyřídit speciální průkaz.

„Provozní doba seniortaxi je nastavená podle pracovní doby řidiče, to znamená od sedmi ráno do půl čtvrté odpoledne. V době od jedenácti hodin do jedné hodiny bude řidič k zastižení nejčastěji v kanceláři kontaktního místa na vyřízení průkazek pro nové cestující, ale je lepší se domluvit předem, aby nebyl vyjetý v terénu.

Novou službu zábřežské charity chce začít využívat třeba i paní Marie. „Viděla jsem to auto a myslím si, že je to dobrý nápad. Bydlím až na konci Zábřeha nahoře, takže to mám daleko. Zatím chodím, ale jak dlouho, člověk nikdy neví,“ říká paní Marie.

Spustit audio