Chcete začít sportovat? Pak na to nezůstávejte sami

29. srpen 2023

Když se chcete začít pořádně hýbat, vydržet u pravidelného pohybu a je jedno, zda je vám třicet, padesát, nebo sedmdesát let, je dobré, vedle znalosti svého zdravotního stavu, zapojit do pohybových aktivit svoji rodinu, nebo přátele. Důvod? Minimálně ve dvou se vždy vzájemně lépe vyhecujete a máte větší šanci u pohybu vytrvat. Radí PaeDr. Jiří Vaculík, ředitel Akademik sport centra Univerzity Palackého v Olomouci.

Proč je dobré sportovat?

Jak říká Jiří Vaculík, sport podporuje intelekt a zlepšuje odolnost mozku. Silové a vytrvalostní sporty rozvíjejí a udržují sílu, vytrvalost. Sporty žádající vysokou míru koordinace pohybů v rychlosti zatěžují nervosvalový systém a mají vliv na psychomotoriku. Týmové aktivity zahrnují krom složky pohybové interpersonální komunikaci a ta je pro zachování čerstvosti mozkových funkcí nezastupitelná.

Dá se tedy sportovat do vysokého věku? A jak se sportem začít v patnácti, třiceti, nebo šedesáti letech? Které sporty jsou nejlepší na postřeh, předjímání a udržení „pocitu mladosti“ do vysokého věku? Poslechněte si Dobrou radu Českého rozhlasu Olomouc s Jiřím Vaculíkem.

Spustit audio