Co památkářům trvá měsíce, dokážou za den. Interiér barokního kostela ve Staré Vodě mapovaly inteligentní drony

21. červenec 2021

Setkání historie s nejmodernější technologií. I tak by se dalo popsat dění v barokním kostele svaté Anny a svatého Jakuba ve Staré Vodě na Libavé, kterým prolétávaly v pondělí takzvané inteligentní drony. Dostaly se i do těžko přístupných míst a umožnily expertům detailně zmapovat všechna skrytá místa chrámu, který poničili za komunismu vojáci sovětské a československé armády.

Pavel Petráček z elektrotechnické fakulty ČVUT s dalšími kolegy právě připravuje jeden z dronů ke startu. „Létáme takovým způsobem, že já, jako pilot, hlídám, že dělá, co má. Můj kolega, který sedí za počítačem, ovládá dron pomocí příkazů,” vysvětluje Petráček. 

Uvnitř kostela už teď kolem zdí krouží dva drony. Jeden větší, který nese kameru, odstartoval z místa před bývalým oltářem. Menší vzlétl z boční části kostela a blíží se k většímu dronu, aby mu osvětlil ty části památky, které má za úkol nafotit. „Fotíme v detailu objekty, které jsou obtížně přístupné, a hlavně z různých úhlů. Tady ze země pravděpodobně dokážete nafotit všechny sochy v kostele, ale nedokážete se podívat za ně a zjistit třeba stav té sochy. Kromě toho v každém objektu, kam vlétáme, děláme 3D scan, který slouží pro virtuální prohlídku,” přibližuje Martin Saska z fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Projekt je výjimečný v tom, že se drony dokáží v interiérech objektů pohybovat samy bez pilota po předem určené trase. Dokáží rozpoznat i neočekávané překážky. Celý proces je podle Sasky navíc rychlejší než za použití klasických metod. „Aby památkáři dokázali nasnímat fotografie těch obtížně přístupných míst, tak by museli ten kostel uzavřít a postavit nákladné lešení. To trvá určitou dobu a stojí to peníze. My jsme například dokázali nasnímat během jednoho dne stejné množství informací, jako před několika lety v tom samém kostele oni během třech měsíců,” vychvaluje projekt Saska.

Kostel ve Staré Vodě využívají experti jako testovací, kde svou technologii zkoušejí přímo na místě. Církev totiž chrám nevyužívá a interiér není opravený. V případě nehody tak nehrozí poškození památky. Tým Martina Sasky prozkoumal s pomocí dronů také třeba kostel svatého Mořice v Olomouci nebo korunovační sál zámku v Kroměříži.

Spustit audio