David Vávra vystavuje v Olomouci kresby inspirované pohledy z kavárenských oken

15. říjen 2018

Netradiční pohledy z oken kaváren po celém světě nabízí nová výstava Muzea moderního umění v Olomouci. Autorem skic a kreseb je známý architekt a herec David Vávra. Součástí expozice je i kavárenský porcelánový servis, který Vávra navrhl a který také používá.

„Když jsem byl pro tu výstavu, tak bylo pěkně. David Vávra je sice trochu umělecky rozevlátý, ale protože je architekt a všechno vidí na svém místě, tak už na zahradě na zemi měl tu výstavu rozloženou,“ popisuje kurátor David Hrbek, podle čeho se při instalaci řídil. „Takže moje práce spočívala v tom, že jsem si to nafotil, pořadí i rozestupy mezi jednotlivými rámy, a přesně podle těch fotek jsme to rekonstruovali,“ dodává.

Z výstavy Okna kaváren

David Vávra při instalaci výstavy skutečně osobně nebyl. Do Olomouc přijede až 7. prosince. A co teď v Café 87 v Muzeu umění uvidíme z oken kaváren očima Davida Vávry? „Jsou tady zastoupeny kresby na různé materiály, jednak na papír, jednak na fólii, která je potom zalitá do plexiskla a potom vystavená proti oknu. A potom kreslí na všechno, co má po ruce, takže jsou tu hned u dveří kresby, které kreslil třeba na kavárenské ubrousky nebo na druhou stranu jídelního lístku a on tam trochu prosvítá. Takže i ten materiál je autentický a je veskrze kavárenský,“ vyjmenovává Hrbek.

Porcelánový servis autor sám používá

Ve vitrínách už jsou i porcelánové servisy. Autorem designu je také David Vávra. „Jsou to originály, žádný jiný takový set není, takže to je taková drobná vějička na potenciální návštěvníky, že to nikde jinde neuvidí. On si to hrozně cení, má k tomu osobní vztah a normálně to doma užívá. Čili jsou to sety jeho vlastní a já myslím, že ty z ruky nedá,“ říká kurátor.

Z výstavy Okna kaváren

Výstava Davida Vávry Okna kaváren je doprovodnou expozicí výstavního projektu Rozlomená doba v Muzeu moderního umění. Vávrova díla si můžete prohlédnout do prosince, velký projekt o avantgardním umění v letech 1908 až 1928 do konce ledna. 

autor: bam
Spustit audio