Ergoterapie vrací do života, je to kreativní a žádaná rehabilitační metoda, říká Jana Vyskotová

21. únor 2019

V překladu ergoterapie znamená „léčba prací“. Je to samostatný léčebný obor, který začleňuje pacienty po úrazech nebo s postižením do plnohodnotného života.

Spolu s fyzioterapií je ergoterapie základním nosným oborem léčené rehabilitace. „Fyzioterapeuti sledují jednotlivé parametry toho, co dělá nebo nedělá pohybový systém. Zjišťují např. jaká je svalová síla dotyčného, jestli může hýbat rukou v lokti nebo nohou v kyčli. Ergoterapeuti se ptají na to, jak člověk s nějakým omezením bude fungovat v normálním životě,“ vysvětluje Jana Vyskotová z Ústavu fyzioterapie Lékařské fakulty Univerzity Palackého.

Ergoterapeuti pomáhají lidem, aby byli schopni sebeobsluhy, aby se uměli najíst, napít, učesat, obléknout se, případně vrátit se do své původní práce. A pokud to nebude možné, tak jim poradí, co můžou dělat dál a jaké kompenzační pomůcky budou potřebovat.

Ergoterapie se stále vyvíjí a také specializuje, např. na ruce, děti, hlas, seniory apod. Mezi lékaři o této metodě bohužel zatím příliš neví. „Mnozí z nich mají představu, že jde o dílny, ve kterých pacienti přehrabují fazole,“ říká s nadsázkou Jana Vyskotová, která zdůrazňuje, že ergoterapeutické postupy jsou sofistikované a postavené na neurofyziologických podkladech.

autor: voj
Spustit audio