Hranická propast má hloubku minimálně 450 metrů. Speleologové ji zkoumají podvodním robotem

Hranická propast u Teplic nad Bečvou na Přerovsku, která je už teď nejhlubší zatopenou jeskyní na světě, má hloubku minimálně 450 metrů. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu, při kterém pomáhal speleologům speciální podvodní robot. Ten v uplynulých dnech taky podrobně mapoval zatopené podzemní prostory propasti. Její dosavadní naměřená hloubka byla z roku 2016 a činila 404 metrů.

Speleolog Martin Prachař pomáhá kolegům v kombinézách a v dýchacích přístrojích sestoupit k hladině jezírka v Hranické propasti.

Robota pomocí joysticku řídí Alfredo Martinc a vysvětluje, že ovládání robota je složité, vzhledem k tomu, že voda je velmi komplexní prostředí. Nicméně robot má určité autonomní systémy, které práci operátorovi výrazně usnadní.

Předseda Speleologické společnosti Hranický kras Michal Guba je nadšený nejen z rekordní hloubky propasti ale taky napjatě sleduje monitory v řídícím centru, kde sonary právě ukazují úplně neznámé prostory. Plánuje vytvořit 3D mapu propasti.

„Do hloubky 200 metrů jsme měli nějaké řezy, které nám udělali potápěči. Bohužel v těch hloubkách už to pro ně není přívětivé prostředí, ale může se tam pohybovat tento robot a máme to zmapováno. Je to pro nás velký bonus,“ uvedl Guba.

Ve výzkumu v propasti chce tým vědců pokračovat na podzim.

Spustit audio