Hudba, recitace a jóga, to všechno spojí koncert festivalu MusicOlomouc k výročí republiky

9. říjen 2018

Sedm koncertů během šesti dní, to je nabídka mezinárodního festivalu soudobé hudby MusicOlomouc, který dnes začíná. Přehlídka letos slaví desáté narozeniny a jako dárek si nadělila i několik světových premiér. Vrcholem bude koncert s cvičícími jogíny.

Festival zahájí prestižní švýcarské kvarteto Ensemble Mondrian, říká ředitel festivalu Marek Keprt z Univerzity Palackého: „Letos tento ansámbl získal prestižní cenu Schweizer Muzikpreis, v květnu, a teď zrovna se vrací z turné po Gruzii.“

Ještě večer čeká návštěvníky další výjimečný koncert Isang Yun Tria z Prahy. „Což je trio špičkových českých interpretů (Vilém Veverka – hoboj, Kateřina Englichová – harfa a Petr Nouzovský – violoncello), kteří v této sestavě vystupují velmi zřídka. Koncert je šitý na míru našemu festivalu a zazní na něm také premiéra skladby Jana Mikysky Forgetting Ravel, takže to bude první premiéra na festivalu,“ upřesňuje Keprt.

Pražské trio Helix se zaměří na českou tvorbu. A protože v triu hraje místo klasického violoncella viola, není pro toto složení mnoho skladeb. „Proto spousta skladeb, které zazní na koncertě, vznikla přímo pro toto trio Helix. Na koncertě zazní jedna premiéra, a sice Hudba z ticha pro housle, violu a klavír Marka Kopelenta,“ dodává ředitel festivalu.

Závěrečný koncert bude vrcholem celého festivalu. Orchestr Berg provede díla mladší generace současných českých skladatelů. Podle manažerky festivalu Martiny Pudelové zazní i skladba Jóga Tomáše Reindla. „Vystoupí herec Moravského divadla Petr Kubes jako guru, který bude pomocí recitace v rámci skladby Tomáše Reindla řídit cvičící jogíny, oni budou cvičit podle jeho pokynů,“ vysvětluje manažerka. Tento koncert současně organizátoři věnovali stému výročí vzniku republiky.

autor: bam
Spustit audio