I malý močový kamínek může způsobit velké problémy, varuje Milan Král

2. květen 2019

Většina močových kamenů se tvoří hlavně kvůli zanedbanému pitnému režimu. Roli hrají i klimatické podmínky, pracovní prostředí, dietní zvyklosti. „Ale taky třeba hormonální změny, abnormality močového systému, případně vliv nejrůznějších operací,“ dodává MUDr. Milan Král.

Dospělý člověk by měl vypít 2,5 – 3 litry tekutin za den. Lidé pracující v extrémních podmínkách a ve vedrech musejí mít příjem vyšší. Optimální množství můžeme vysledovat z barvy moči, která by měla být světle žlutá až téměř čirá. “Je to známka, že koncentrace kamenotvorných látek, které se vylučují do moči, je nejnižší,“ vysvětluje Milan Král z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Akutní bolesti, které způsobují močové kameny, bývají v různém rozsahu - od mírného tlaku po těžký záchvatovitý stav, kdy pacienti nemůžou najít úlevovou polohu, zvracejí, mají zimnici a třesavku. Bolest se většinou nejprve objeví v bederní krajině, občas v boku, může vystřelovat do podbřišku, nebo až do šourku, může ale třeba jít i o neurčitý tlak v břiše.

autor: voj
Spustit audio