Ivan Klíma: Kolo aneb Boj výtvarníka Jakuba s nechtěným darem

Co vás napadne, když se řekne kolo? Někoho dětská říkačka kolo kolo mlýnský. Většina z nás si představí své vlastní kolo, tedy kolo horské, silniční, trackové nebo rovnou elektrokolo. Po letních radovánkách si mnozí z nás vzpomenou na kola na vodě. A motoristé mají před očima čtyři kola svých plechových mazlíčků. 

Účinkují: Vladimír Polák, Tomáš Jirman, František Strnad, Renáta Klemensová, Dušan Urban, František Večeřa, Vladimír Čapka a Petr Houska
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Hana Plecháčková
Režie: Petr Gábor
Natočeno: 2012

Hrdina povídky Ivana Klímy dostal kolo darem. Jenže to nebylo žádné z oněch kol, která jsme si teď vyjmenovali nebo která si dokážeme vybavit během krátkého přemýšlení. Bylo to kolo zcela neobvyklé, v domácnosti neužitečné, velké a mimořádně neskladné. A tak se příjemce nečekaného daru dostane do značně nepohodlné situace, je totiž třeba se kola zbavit. Ale jak?

Ivan Klíma v Městské knihovně v Praze (2014)

Ivan Klíma

Rodným jménem Ivan Kauders, je český spisovatel a dramatik s židovskými kořeny, syn vynálezce a světového odborníka na silnoproudé motory Viléma Klímy. V současné době je spolu s Milanem Kunderou a Patrikem Ouředníkem nejpřekládanějším žijícím českým autorem.

Spisovatel Ivan Klíma, rodným jménem Ivan Kauders, se narodil 14. září 1931 v Praze. Za druhé světové války byl jako mladík internován v terezínském ghettu. Po válce vystudoval češtinu a literární vědy na FF UK v Praze. Stal se redaktorem časopisu Květy, později redaktorem nakladatelství Československý spisovatel, působil v Literárních novinách, v Literárních listech.

Od podzimu 1969 hostoval na michiganské univerzitě. Po svém návratu z USA v roce 1970 už byl zakázaným autorem a živil se tedy zejména dělnickými profesemi. V době normalizace patřil k reprezentantům literárního disentu, mj. spoluzaložil samizdatovou knižní Edici Petlice. V prosinci 1989 byl jedním ze zakladatelů Obce spisovatelů, v letech 1990–93 působil jako předseda českého centra PEN-klubu. Jeho dílo je rozsáhlé a žánrově pestré: píše prózu, dramata, reportáže, eseje, fejetony a knížky pro děti. Věnuje se také esejistice, publicistice, rozhlasové a divadelní tvorbě. Ivan Klíma je držitelem řady cen (např. Cena Franze Kafky, cena Karla Čapka, Magnesia Litera za literaturu faktu, 2010 za knihu Moje šílené století).

 

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.