Jaro láká k výletům do přírody. Pěšky za vzácnými konikleci nebo třeba na koni

28. březen 2018
Kraj na dlani

Dnes jsme se vydali do přírody za vzácnými konikleci i do stájí za jezdeckými koňmi. Nahlédli jsme také třeba do výtvarné dílny pro děti i dospělé.

Krásy Hané se o víkendu vydali obdivovat členové Klubu českých turistů ze Šternberku. Výprava vedla z Brodku u Přerova, kolem majetínských a krčmaňských pískoven a mířila k památnému dubu do lesa Království. Aleš Spurný se s nimi setkal u Strejčkova lomu, kde začínají kvést vzácné koniklece.

Veroniku Matlochovou z Vlkoše u Přerova odjakživa bavila práce s dětmi a taky výtvarná tvorba. Obě lásky spojila před pěti léty. V opraveném statku otevřela výtvarnou dílnu Lipka, kde pořádá kurzy pro děti i dospělé. Jana Zemková vám odtud přinese tip na zdobení velikonočních kraslic.

Nové kontejnery na tříděný odpad přivezli díky pomoci Místní akční skupiny Horní Pomoraví minulý týden do Dubicka. A zdaleka to není jediná pomoc, kterou skupina pro zlepšení organizace sběru odpadů obcím na Šumpersku poskytuje, jak potvrzuje její manažer Karel Hošek. Do Dubicka se vydal s mikrofonem Mirek Kobza.

Plavit koně na Hynkově nebo se projíždět Litovelským Pomoravím, to je největší odměna pro koňařky ze Skrbeně. Všichni koňaři ale vědí, že jen o jízdě na koni návštěvy stájí nejsou. Je potřeba přiložit ruku k dílu, krmit, kydat, hřebelcovat, měnit podestýlku, vodit. Do Jezdeckého klubu Baba se vypravila Dita Vojnarová.

Čechy pod Kosířem jsou známé především zámkem, kde velmi rád trávil čas a tvořil malíř Josef Mánes. Jak se žije v Čechách dnes? Na to se Petra Ševců zeptala Heleny Horákové, kterou potkala na dílně pro seniory v Prostějově.

autoři: Aleš Spurný , Jana Zemková , Miroslav Kobza , Dita Vojnarová , Petra Ševců , Pavel Juráš , mid
Spustit audio