Jeseník bude vyplácet příspěvek žákům, kteří se rozhodnou studovat na místní střední škole

Jeseník chce podpořit místní středoškoláky. Od tohoto roku bude vyplácet jednorázový příspěvek těm, kteří se po základní škole rozhodnou studovat ve městě. Nedávné rozhodnutí zastupitelů má ale už teď své kritiky.

Necelé dva měsíce mají žáci devátých tříd na to, aby si podali přihlášku na střední školu. Zatímco někteří už si dávno vybrali, jiní s rozhodnutím otálejí. Kateřina Kouřilová z Jeseníku neměla velké dilema, syn se rozhodl pro místní Střední školu strojírenskou a stavební. „Nechtěli jsme, aby šel někam za kopec z toho důvodu, abych měla kontrolu. Bylo by to pro mě navíc finančně náročnější,“ říká.

Čtyřtisícový příspěvek jí pro začátek velmi pomůže, je totiž samoživitelka. „Myšlenka jako taková se mi určitě líbí. Tato částka se dá využít na pokrytí učebnic a dalších školních pomůcek, není to zrovna levná záležitost,“ dodává Kouřilová.

Studentů dlouhodobě ubývá

Dětí obecně ubývá, s jejich nedostatkem bojují v Jeseníku všechny střední školy i proto, že se řada teenagerů rozhodne studovat mimo region. Jednorázový příspěvek by je měl motivovat k tomu, aby zůstali, říká místostarosta města Petr Procházka z ODS, který je současně ředitelem Hotelové školy a obchodní akademie. „Kapacita školy je 360 žáků, dnes jsme zhruba na 220 žácích. Během 5 až 6 let nám zaniklo ve škole 15 pracovních míst,“ popisuje místostarosta.

Zavedení příspěvku vítá i jeho kolegyně, ředitelka Střední odborné školy gastronomie a farmářství Silvie Pernicová. Není ale přesvědčená, že děti, potažmo jejich rodiče, v rozhodování výrazně ovlivní. „Dnes jsou 4000 korun pro někoho moc, pro někoho málo. Vnímám to jako inspirující krok, který by mohl být vzorem pro všechny ostatní samosprávy na Jesenicku, aby zvážily své ekonomické možnosti a nějakým způsobem podpořily děti, které dojíždějí,“ komentuje Pernicová.

I mladá máma Kateřina Kouřilová pochybuje o tom, že 4000 korun změní plány rodičů: „Pokud se dítě rozhodně dělat nějaký obor, který není tady u nás v Jeseníku, tak to asi nebude natolik motivující, aby tady zůstali.“

Předseda Okresní hospodářské komory v Jeseníku Bořivoj Minář vnímá studijní příspěvek jako zcela zbytečný. „Já si myslím, že 4000 korun jako jednorázový příspěvek nikoho nespasí,“ uvedl.

Proti zavedení příspěvku byli i někteří zastupitelé. Na podporu dětí a mladých rodin vyplácí město také porodné.

autor: aja
Spustit audio