Kupní smlouva o převodu nemovitosti musí mít písemnou formu, říká právník Leoš Vyhnánek

29. červenec 2019
Právní poradna

Náležitostí kupní smlouvy, které musí být řádně naplněny, je hodně. „Musí ji vlastnoručně podepsat účastníci nebo jejich zástupci,“ zdůrazňuje JUDr. Leoš Vyhnánek.

Nemovitost je něco, s čím se nedá pohnout. Je to věc, kterou nemůžeme z povrchu země přesunout jinam. Primárně jsou to pozemky. „U kupních smluv se dlouho chybovalo.  Prodávám-li například dům, tak pro katastr nemovitostí je podstatné, že prodávám pozemek. Na něm dům stojí a je-li pevně spojen s povrchem, tak je stavba pouze součástí pozemku,“ vysvětluje olomoucký právník.

Kupní smlouva má stále více stran. Je potřeba vychytávat spoustu drobností. Navíc přibyly nejrůznější druhy ochrany osob, kterých se smlouva může dotknout. „Například manžela, manželky, kteří sice nejsou vlastníky, ale v domě bydlí,“ říká Leoš Vyhnánek. Přibyl i energetický štítek.

Nejčastěji se chybuje ve správné identifikaci prodávané nemovitosti. Stačí třeba obyčejný překlep v čísle parcely. Vyplatí se proto oslovit odborníka, který dokáže předejít případným problémům.

autor: voj
Spustit audio