Kurt Tucholsky: Zámek Gripsholm. Třídílná četba z humoristického románu v podání Viktora Preisse

12. květen 2024

Zveme vás na výlet do Švédska. V Evropě se schyluje k dramatům třicátých let, a tak není lepší volby než z Německa aspoň na chvíli odjet.

Čte: Viktor Preiss
Připravila: Marie Voborská
Napsal: Kurt Tucholsky
Překlad: Eva Pilařová
Režie: Olga Valentová
Natočeno: v roce 1985

Měla altový hlas a jmenovala se Lydie. Těmito slovy začíná subtilní, něžná i ironická próza o lásce Petra a princezny Lydie, která prožívá svou dovolenou ve švédském zámku.

Zámek Gripsholm německého novináře a spisovatele Kurta Tucholského vyšel v roce 1931 a byl příběhem milenců, kteří prchají z velkoměsta a od všedního dne plného práce a starostí. Vtipný, ale taky napínavý nesentimentální příběh v třídílné rozhlasové podobě vám udělá dobře na duši.

Kurt Tucholsky

Evangelický konvertita Kurt Tucholsky, německý novinář a spisovatel byl kvůli svému židovskému původu v roce 1933 nucen emigrovat do Švédska. Jeho znechucení situací v Německu vedlo až k zavržení rodného jazyka a nakonec v roce 1935 spáchal sebevraždu předávkováním sedativy.

V Čechách vyšel Zámek Gripsholm poprvé v roce 1967, podruhé v Odeonu v edici Světová četba v roce 1980. Kniha byla v Německu zfilmována poprvé v roce 1963, hlavní roli tehdy hráli Jana Brejchová a Walter Giller.

autor: ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.