Kytara a zpívání – to je taky báječný relax, doporučuje rekreolog a písničkář Zdeněk Hamřík

Můžete ho slýchat z médií, kde prezentuje studie o životním stylu mládeže. Ale taky z folkových pódií, kde účinkuje s kytarou i se svojí kapelou.

Velká mezinárodní zpráva HBSC sleduje konkrétní aspekty chování mládeže. Vychází jednou za čtyři roky. „Leckterý trend lze předpokládat. Občas se ale od mladých nadějeme i pozitivních odpovědí, třeba v oblasti pohybové aktivity nebo zdravějšího stravování. Jenže pak je tu oblast počítačů, telefonů, tabletů – tady se stále potvrzuje nárůst doby, kterou mladí technologiím věnují. Víc než reálným setkáním, bohužel,“ říká Hamřík.

Odborníci se cíleně věnují zejména mladým mezi 11 a 15 lety. Důvod je podle Hamříka prostý. „Jde zkrátka o věk, kdy si vlastně stanovujeme styl, podobu, způsob svého života. A navíc, už tady se taky často rozhoduje o zdravotních dopadech stylu života do pozdějších let – produktivního věku a samozřejmě do věku seniorského,“ vysvětluje olomoucký rekreolog.

Svůj volný čas Zdeněk Hamřík tráví hlavně s kytarou. Tvrdí, že kurz hry na kytaru u pana učitele Demmela je jednou z nejlepších zkušeností jeho života. A přímo ve vysílání s kytarou v ruce vzpomíná na první folkové doprovody, které se v mládí naučil a které se mu dodnes hodí při písničkářské činnosti.

autor: Bořek Volný
Spustit audio