Lepší větrání, pohodlnější sezení, nižší emise. Olomoucký dopravní podnik kupuje nové autobusy

17. červenec 2018

Dopravní podnik města Olomouce modernizuje svůj vozový park. V těchto dnech vymění za nové celkem osm autobusů. Všechny splňují přísné emisní limity Euro šest. Lepší komfort přinesou hlavně řidičům.

„Ty jízdní vlastnosti jsou naprosto jiné – pohodlná sedačka, jiná náprava, systém topení a větrání v létě. Jak pro cestující, tak pro řidiče je ten luxus mnohem výraznější, než byl u těch starších vozů,“ pochvaluje si řidič Rudolf. S autobusem jezdí od roku 1992. Nové vozy nahradí současné, které jsou 15 let staré. „Naprosto neporovnatelné. Naklápění vozu, sedačky pro cestující. To už se dnes nedá srovnávat,“ dodává řidič.

Vozový park olomouckého dopravního podniku podle ředitele Jaromíra Machálka novými autobusy omládne: „Po dodávce autobusů průměrné stáří autobusů je 7,74 roků, takže naše flotila autobusů je velice mladá.“

Celkem osm nízkopodlažních autobusů splňuje nejnovější emisní normu. Ve vedru se v nich ale ochladí jen řidiči. „U těchto autobusů je samozřejmě klimatizace řidičů, ale klimatizace pro cestující tady nemáme,“ upřesňuje Machálek.

Cestující paní Kamile klimatizace nechybí: „My si moc nestěžujeme, my starší. Teď je to takové naplněnější, protože i ty tramvaje jezdí takové menší, ale jinak jsem celkem spokojená.“

I paní Lenka nové autobusy vítá. „Je to paráda, já jsem spokojená. Jestli se ty služby ještě zlepší, tak je to jedině dobře,“ myslí si.

Dopravní podnik letos plánuje nakoupit ještě osm nových tramvají.

autor: mot
Spustit audio