Lidé podceňují očkování před cestou do ciziny

5. červen 2011

Podle odborníků z Fakultní nemocnice v Olomouci i Nemocnice Prostějov, bychom si měli vakcínu pořídit nejen před cestou do exotických krajů, ale i před pobytem v Řecku, Chorvatsku či Itálii.

Očkovací centrum funguje v olomoucké fakultní nemocnici dva roky, loni se tam přišlo naočkovat zhruba 1000 lidí. Převažují cestovatelé, nejčastěji se očkují proti žloutence a břišnímu tyfu. Navíc dostanou rady, jak předejít cestovatelskému průjmu či malárii.

Očkování by neměli opomíjet ani ti, kteří chtějí strávit dovolenou v Egyptě či Tunisku. Zdravotní problémy během cesty nebo po ní má 10 až 40 % lidí. Častá jsou průjmová onemocnění, virové nebo parazitární etiologie a respirační nákazy.

Mezi nejrizikovější země patří Indie, jihovýchodní Asie, rovníková Afrika, Jižní a Střední Amerika, ostrovy v Tichomoří, turistům tam hrozí žloutenka typu A, B, E, malárie, cholera a žlutá zimnice.

V olomoucké fakultní nemocnici zaplatíme za vakcínu proti žloutence typu A a B 1500 Kč. Před cestou bychom měli absolvovat podání dvou dávek. Ostatní vakcíny stojí kolem 600 Kč. Investice se jistě vyplatí, protože některé přenosné choroby si mohou vyžádat dlouhodobou nemocnost nebo zanechat i trvalé následky.

Očkovat by se měli dospělí i děti. Odborníci pro každého cestovatele sestaví individuální očkovací plán podle jeho věku a zdravotního stavu, délky a období pobytu, nadmořské výšky, hygienických poměrů v cíli cesty a podobně.

autor: kor
Spustit audio