Lípy na přerovském Horním náměstí usychají. Město je zřejmě nechá pokácet

23. březen 2018

Takřka neodmyslitelně patří majestátné lípy k Hornímu náměstí v Přerově. Tvoří jedinou zeleň v historické zástavbě města. Pro jeho panorama si centrum Přerova vybral i režisér Juraj Jakubisko, který tady loni na podzim natáčel pokračování své slavné pohádky Perinbaba. Rozhodnutí úředníků je ale definitivní. Stromy nejsou v dobrém stavu a je nutné je pokácet.

Šest mohutných lip stojí uprostřed Horního náměstí v centru Přerova. Kdo a kdy je zasadil, dnes už nikdo přesně neví. Kateřina Ničová v jednom z domů na náměstí žije už bezmála 80 let a jako malá si pod nimi hrávala. „Když se podíváte na staré fotografie, já myslím, že 200 let mají,“ říká. Stromy ale postihla infekce a větve i kmeny pomalu usychají. „Když je velký vítr, tak by člověk čekal, když je to takhle narušené, že z toho bude něco padat. Nepadá z toho nic. Myslím si, že jsou v nejlepších letech,“ dodává Kateřina Ničová.

Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu mi ale ukazuje fotografie, které dokumentují stav stromů v průběhu posledních let. „Pokud srovnáme rok 2016 a rok 2017, tak je jasné, jak markantní rozdíl je tam v olistění. Právě na tom olistění a na barvě listí vidíme, jak rapidně se vitalita stromů snížila,“ komentuje.

Závěry dvou nezávislých posudků dendrologů se shodují. Je potřeba okamžité řešení. „U všech šesti stromů navrhují kácení. Není to úplně bezprostřední kácení, které by ohrožovalo občany, ale stav těch stromů je nevratný a jejich obnova není možná,“ uvedl Dohnal.

Už v příštím týdnu proto Bohumír Střelec z přerovských technických služeb pošle na náměstí své pracovníky s pilami, kteří lípy výrazně ořežou. „Stav těch lip je tak špatný, že předpokládáme, že tento řez nepomůže a bude nutné přikročit ke kácení lip na podzim,“ uzavírá Střelec.

Jaké stromy by v budoucnu lípy na Horní náměstí mohly nahradit, není zatím jasné.

autor: kra
Spustit audio