Lyžařské areály v Jeseníkách se potýkají s nedostatkem sněhu, zejména v nižších polohách

12. leden 2018

V nejvyšších polohách Jeseníků napadlo dalších 20 centimetrů nového sněhu. V nižších partiích ale místo toho pršelo, a tak musely některé skirareály přerušit provoz. Příkladem je Miroslav nebo Lázeňský vrch v Lipové Lázních. Zlaté Hory lanovku ještě nerozjely vůbec.

Kvůli výraznému úbytku sněhu a nezájmu lidí skiareál Miroslav osiřel. Lyžařská škola, která tu pravidelně pořádá kurzy pro mateřské školy z Jesenicka, musela první z turnusů zrušit. „Posunuli jsme tuto školku do dalšího termínu,“ říká vedoucí lektor Jan Gmbiček. Právě na Miroslavi jsou podle něj pro výuku předškoláků ideální podmínky. I proto věří, že se středisko co nejdřív znovu rozjede.

Lyžařský areál Paprsek na Staroměstsku je ve výhodě. Díky své nadmořské výšce má stále dost sněhu. Jediné, co tu dlouho neviděli, je sluníčko. „Problém, který máme už od 25. prosince, je mlha. I když lidí jezdí málo, máme tady dost žákovských kurzů, takže máme plno,“ komentuje obsluha lanovky Jan Pospíšil.

Majitel areálu Miloslav Mika udržuje v okolí Paprsku i 60 kilometrů běžeckých stop. A díky novému sněhu může teď protahovat všechny okruhy. „Najíždíme kompletně všechno, v sobotu ráno to zopakujeme, aby to bylo připravené pro běžkaře, aby měli stopu kvalitní. Upravuje se to rolbou s tím, že natahujeme jen jednu stopu pro klasické lyžování a zbytek je pro bruslaře,“ vysvětluje Mika.

Na běžky vyrazili na Paprsek i školáci z Ostrožské lhoty na Uherskohradištsku. Na lyžařský kurz jezdí v tomto čase pravidelně už asi 15 let. A tradičně míří do Branné. Právě tam mají podle učitele Víta Pjajčíka jistotu, že bude sníh. Pouze ale na sjezdovce. „Tam ten umělý sníh dokážou vyrobit snad za každých podmínek. Rádi ale jezdíme na běžky, tak nám vadí, že tam se nedá. Je tam pěkné kolečko, ale když ten sníh není, člověk s tím nic nenadělá,“ uzavírá učitel.

autor: aja
Spustit audio