Mark Twain: Kaliforňanův příběh

4. prosinec 2021

Povídka Kaliforňanův příběh je možná českému čtenáři méně známá než jiné menší prózy, pro svůj hluboce lidský obsah patří však k těm nejlepším.

Čte: Stanislav Šárský
Připravil: Zdeněk Milt
Připravila: Eva Lenartová
Překlad: Zdeněk Urbánek
Zvukový mistr: Hana Plecháčková
Režie: Tomáš Jirman

Mark Twain, se narodil se jako Samuel Langhorne Clemens v listopadu 1835 na Floridě, ale záhy se rodina přestěhovala do města Hannibal v Missouri. Po smrti otce Samuel už v páté třídě opustil školu a stal se tiskařským učněm. Postupně se vypracoval na pozici sazeče a zároveň psal do novin. V osmnácti letech z Hannibalu odešel a pracoval jako tiskař v New Yorku, Filadelfii, Saint Louis nebo Cincinnati. Po večerech se přitom sám vzdělával v knihovnách. Jeho snem však bylo stát kormidelníkem parníku na řece Mississippi, potřebnou licenci získal v roce 1858.

V roce 1864 se Mark Twain, svůj pseudonym použil poprvé v roce 1863, přestěhoval do San Francisca, psal romány, cestopisy a povídky a pracoval jako novinář. V roce 1870 se oženil s dívkou ze zámožné rodiny Olivií Clemensovou a postupně vychovávali čtyři děti. Autor slavných knih Dobrodružství Toma Sawyera a Dobrodružství Huckleberryho Finna několikrát procestoval Evropu, zajímal se o vědu a techniku a sám si nechal patentovat tři vynálezy. Psaním si vydělal značné množství peněz, ale hodně jich zase ztratil nejistými investicemi právě do nových vynálezů a technologií.

V roce 1909 Twain prohlásil: „Přišel jsem na svět s kometou. Za rok se má vrátit a myslím, že s ní opět odejdu. Bylo by to největší zklamání v mém životě, pokud by to tak nebylo.“ Zemřel na infarkt v Reddingu v Connecticutu 21. dubna 1910, den po největším přiblížení komety k Zemi.

Jeho drobná prozaická tvorba je bohatá a námětově velmi různorodá. Povídka Kaliforňanův příběh je možná českému čtenáři méně známá než jiné menší prózy, pro svůj hluboce lidský obsah patří však k těm nejlepším.

autor: ele
Spustit audio