Markéta Kutilová: Společnost, která má strach, je snadno manipulovatelná

Novinářka Markéta Kutilová si plní životní sny. Už v 17 letech chtěla být válečnou reportérkou jako Petra Procházková. A to se podařilo.

Působila jako projektová koordinátorka společnosti Člověk v tísni v Íránu, na Srí Lance a na zemětřesením zničeném Haiti. V Demokratické republice Kongo zakládala misi Člověka v tísni a projekty na pomoc znásilněným ženám a dětem. V poslední době se věnuje zejména válce v Sýrii a jejímu vlivu na život civilistů.

„Během těch let, co pracuji jako válečná reportérka, jsem přišla o iluze, že válka je boj dobra se zlem. Na pozadí válečných konfliktů je totiž mnoho jiných zájmů. Nejde vůbec o civilisty, ale o moc, zdroje, peníze či ovládnutí území,“ vysvětluje Markéta Kutilová.

Proč zrovna v České republice migrační téma jitří emoce? „Já tady vnímám obrovské změny v přístupu k cizincům obecně. Když řeknete, že jste muslim, jste automaticky brán jako terorista. Lidé se tady bojí, narůstá jakási xenofobie, strach. Jsem ale přesvědčena, že to nejde od lidí samotných, ale seshora. Záleží na tom, jakou rétoriku používají naši politici a média. Společnost, která má strach je snadno manipulovatelná a ovladatelná,“ říká novinářka.

Dále se z rozhovoru dozvíte, kudy vede největší migrační vlna, co je dobré vědět o zemích, které nejsou bezpečné, nebo třeba jaká pomoc je nejcennější pro africké státy.

autor: cho
Spustit audio