Marmeládu si můžeme udělat v průběhu celého roku, prozradila oceňovaná Renata Zezulková

17. říjen 2023

Speciálně v Atriu Českého rozhlasu Olomouc probíhala další z epizod pořadu Dobrá rada, kterou moderovala Zora Ježková. Tentokrát byla hostem „marmeládová lady“ Renata Zezulková.

Renata Zezulková pochází z Otrokovic. Původně byla učitelkou v mateřské školce. Prošla si i prací v kancelářích, na městském úřadě či v otrokovické Naději. Tam lidé poskytují služby pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Chtěla ale dělat něco svého, a i díky tomu, že má doma na vesnici sad, tak skončila u marmelád. Je nositelkou několika mezinárodních cen, například ze světové soutěže Original Marmalade Awards.

Období sklizně klasického českého ovoce je už pryč, marmelády jsou ale podle hosta věcí celého roku. „Teď končí sezóna jablek, či hrušek. Pomalu se ale připravuji na sezónu citrusů, protože ta začíná v prosinci a končí zhruba v březnu.“ A rozdíl mezi marmeládou a džemem? „Podle platné legislativy můžete marmeládou nazývat produkt, který je z větší části citrusový a má minimálně 60 gramů cukru na 100 gramů produktu,“ prozrazuje host.

Mám ráda kávu, tak mě zkrátka napadlo zkombinovat jí s chutí citrusů.
Renata Zezulková

Renata Zezulková je známá zkoušením nejrůznějších kombinací a chutí. Do marmelád přidává například kávová zrna, či fazole tonka. „Mám ráda kávu, tak mě zkrátka napadlo zkombinovat jí s chutí citrusů. U fazolí tonka jsem se nechala inspirovat televizní soutěží, protože tam je dávali skoro do všeho a naštěstí to klaplo. K pomeranči mě ještě napadlo přidat rakytník, a právě tato marmeláda získala ocenění Great taste 3 hvězdy.“

Zajímavé je i využití alkoholu. Ten se do marmelád přimíchává až na závěr vaření. „K citrusům hodně používám Aperol, k jablkům například Calvados a k višním rum,“ líčí Zezulková.

Dýňový džem

1 kg dýně hokaido omyjeme, nakrájíme na kostky a podlejeme hrníčkem vody (cca 0,5 litru). Přidáme skořici, citrónovou šťávu a 80 deka cukru krupice. Dobré je přidat i pomerančovou šťávu, ta přidá na chuti. Poté vaříme za stálého míchání do zhoustnutí zhruba 20 minut při teplotě 85°C. Na závěr můžeme přidat oříšky, či trošičku portského vína. Zavaříme do sterilizovaných sklenic a máme hotovo.

Královna marmelád prozradila i tipy na to, aby se produkt skutečně povedl. Od kvality ovoce je důležitá i čistota zpracování a čisté sklenice, které je potřeba vysterilizovat. A samotný proces? Ten je podle Zezulkové jednoduchý. „Nakrájí se čisté a umyté ovoce, které se smíchá s cukrem a trochou citronové šťávy. Celé se to povaří, dá se do sklenic a máme hotovo. Ke zhuštění se ještě používá citrusový pektin.“

Na závěr prozradila Zezulková posluchačům i konkrétní podzimní recept, který si může každý zkusit doma.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Autor textu: Martin Javůrek

Spustit audio