Miroslav Adámek ze Šumperka je jediným novým senátorem z hnutí ANO. Na Prostějovsku zvítězila nezávislá kandidátka Jitka Chalánková

15. říjen 2018

Poměrně jasným výsledkem skončilo druhé kolo senátních voleb v Olomouckém kraji. Oba vítězové získali zhruba 60 procent hlasů. Na Prostějovsku zvítězila nezávislá Jitka Chalánková, která porazila Boženu Sekaninovou z ČSSD. Ve volebním obvodu Šumperk vyhrál Miroslav Adámek, jako jediný kandidát hnutí ANO napříč Českou republikou. Ve druhém kole porazil Zdeňka Brože z KDU-ČSL a Nezávislé volby.

„Jednak mám připravené různé úpravy, o kterých vím ještě z Poslanecké sněmovny, ať se to týká třeba péče o ohrožené děti – různé nesmyslné věci, které tam poslední vláda prosadila, je možné iniciovat i v Senátu jejich zrušení, nebo aspoň úpravu –, tak péče o seniory, to je ta dlouhodobá ošetřovatelská péče,“ říká nezávislá senátorka Jitka Chalánková. Chce také bránit některým podle ní nepříznivým změnám zákonů, ať už navržených z parlamentu, nebo z mezinárodních úmluv.

Bez negativních emocí přijala výsledek voleb kandidátka za ČSSD Božena Sekaninová. „Respektuju demokratickou volbu. Poblahopřála jsem své protikandidátce. Asi nastal čas na změnu, takže to beru s pokorou,“ komentovala svou porážku.

Podobně jasně jako Jitka Chalánková na Prostějovsku vyhrál druhé kolo senátních voleb na Šumpersku Miroslav Adámek z hnutí ANO. „Já se dlouho pohybuji v sociální oblasti, takže v plánu je určitě zákon o sociálních službách, podpora pečujících osob (to si myslím, že je alfa a omega), aby se změnila koncepce startovacího bydlení pro mladé, bydlení pro seniory. Myslím si, že to je přirozený model, takže do toho bych se chtěl určitě opřít,“ uvedl nový senátor.

Poražený finalista senátních voleb na Šumpersku Zdeněk Brož z KDU-ČSL a Nezávislé volby tvrdí, že je spokojený s postupem do druhého kola. „Myslím si, že to nebylo o popularitě pana Adámka, ale o práci na mojí nepopularitě. Skoro mě mrzí, že nepostoupil do druhého kola pan inženýr Ťulpík, protože to mohlo pravděpodobně dopadnout jinak, ale v té konstelaci, která tady je, jsem ve druhém kole neměl šanci. Hlavně gratuluji vítězi a těším se na bouřlivý rozvoj tohoto regionu, který ve svém programu přislíbil,“ dodává šumperský starosta.

autor: min
Spustit audio