Místo hotovosti dostávají lidé část dávek v poukázkách. Na Jesenicku je ale mají problém uplatnit

15. leden 2018

Od úřadu práce dostávají vedle peněz i poukazy, nemají je ale kde udat. Takový problém řeší už druhý měsíc lidé v Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku. Nový systém vyplácení dávek kritizuje i vedení obce. Ve svém opatrovnictví má několik nesvéprávných osob, které pobírají déle než půl roku příspěvek na živobytí. A právě jim se forma vyplácení dávek změnila.

Na dveře obecního úřadu v Kobylé klepe paní Jana dvakrát do týdne, od své opatrovnice, nezávislé starostky Zuzany Jochmannové si přebírá poukazy na jídlo. Protože s penězi neumí hospodařit, vyplácí jí je starostka postupně. Od loňského prosince pro ně musí jezdit do 17 kilometrů vzdáleného Javorníku. „Půl hodiny do Javorníka, půl hodiny zpátky, hodinu tam strávím vyřizováním. Je to čas, který bych mohla trávit nějakým jiným způsobem,“ stěžuje si Jochmannová.

Ani pro paní Janu nejsou poukazy výhodné. Moc obchodů v jejím okolí je totiž nepřijímá. „V Žulové jsem byla jenom v Jednotě,“ říká. „Takže vám to berou jen v Jednotě a do lékárny musíte až do Jeseníku. S oblečením jsme měli taky problém,“ komentuje starostka.

Nový systém kritizují i v místním domově pro seniory. Poukazy tam pobírá zhruba desítka klientů. Jsou ale imobilní, a tak jim je od úřadu práce na základě plné moci přebírá sociální pracovnice Lenka Galdišová. „Při výběru poukázek jsem vyblokovaná na celý den. Vybírají se v úřední dny, kdy jsme stejně jako ostatní lidé povinni čekat, až na nás přijde řada,“ popisuje Galdišová.

Všechny poukazy zatím skončily v pokladně. Ředitelka zařízení Jitka Richterová je nemá za co utratit. S dodavateli potravin se jí nepodařilo vyjednat výhodné podmínky. „Vypadá to, že by si ten podnik účtoval 6 procent navíc,“ vysvětluje.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se ale hájí. „Povinnost vyplácet příjemci příspěvek na živobytí, respektive jeho část, formou poukázek byla do zákona vložena poslaneckým návrhem, nikoliv ministerstvem,“ uvedl mluvčí Petr Sulek.

Resort je podle něj přesvědčený, že se musí zákon pozměnit: „Tak, aby úřad práce mohl vyplácet příspěvek na živobytí částečně v poukázkách, ale pouze v situacích, kdy je tato forma oprávněná a nezbytná.“

Na přípravě novely teď ministerstvo pracuje.

autor: aja
Spustit audio