Muž z Prostějova dostal za rasistické výhrůžky na internetu podmínku. Poškozeným byl i Radek Banga

10. leden 2018

Podmínku, několikatisícové odškodné a dohled probačního úředníka. Takový trest vyměřil Aleši Rozsívalovi okresní soud v Prostějově, a to za rasistické výhružky na sociální síti. V některých podle verdiktu útočil i na zpěváka Radoslava Bangu a jeho bratra.

„Důvodem, proč tohle celé vzniklo, je to, aby lidé věděli, že zákon platí i na internetu. A my jsme rádi, že je to vidět a že se to prokázalo. Pevně doufám, že se pan Rozsíval poučí a stejně tak lidé, kteří jednají stejně jako on,“ řekl k závěru soudu Radek Banga. Kvůli výhružkám Aleše Rozsívala chodil zpěvák ozbrojený pepřovým sprejem a teleskopickým obuškem.

Psaní nenávistných vzkazů a komentářů potrestala soudkyně Ivona Otrubová zatím nepravomocným podmíněným trestem na 18 měsíců se zkušební dobou na 2,5 roku. „Jednání obžalovaného považuji společensky za velmi škodlivé, a to vzhledem k tomu, jaké chráněné zájmy zákona porušil, k velké četnosti jeho útoků a množství trestných činů, které spáchal. Dovolím si poznamenat, že jeho jednání bylo velmi hrubé, velmi neuctivé a za hranou přijatelnosti,“ uvedla Otrubová.

Bratři Bangovi také dostanou odškodné za psychickou újmu. Soudkyně jim přiznala dohromady 35 tisíc korun. Kromě toho bude muset Rozsíval docházet v podmínce k probačnímu úředníkovi, což navrhoval státní zástupce Jiří Jančík. „Chtěl jsem, aby ta zkušební doba neuplynula jenom tak planě, ale aby bylo s obžalovaným nějakým způsobem pracováno. To by podle mě dohled probačního úředníka mohl splnit,“ komentuje státní zástupce.

Aleš Rozsíval se z jednání omluvil. Původně se přiznal k většině výhružek na sociálních sítích. Směřovaly nejen k sourozencům Bangovým, ale třeba i k židům v souvislosti s obnovou prostějovského židovského hřbitova. Pak ale soudkyni poslal několik vyjádření, v nichž tvrdil, že se přiznal kvůli nátlaku policistů. To se podle rozsudku neprokázalo.

autor: ahe
Spustit audio