Muzeum umění Olomouc poprvé vystaví třímetrovou op-artovou sochu Victora Vasarelyho

14. červen 2018

Muzeum umění poprvé představí veřejnosti téměř třímetrovou sochu se záhadným názvem TER F2. Dílo vůdčí osobnosti op-artu a jednoho z nejvýznamnějších umělců 20. století Victora Vasarelyho vytvoří pomocí barevných kompozic a geometrických tvarů optické iluze. Olomoucké muzeum vlastní největší sbírku Vasarelyho děl v Česku.

Ještě poslední instrukce a pak už se bedna s abstraktní sochou veze výtahem na místo. Na vše dohlíží kurátorka Gina Renotiere. „Vypadá to jako sci-fi. V podstatě celou story můžeme považovat za sci-fi, protože když jsme začínali v roce 2007 s první velkou výstavou Victora Vasarelyho, vytýčili jsme si, že bychom byli rádi, kdyby se nám podařilo jedno, dvě, případně několik děl od Vasarelyho získat. Byl to velký sen a ten sen se postupně naplňoval,“ říká kurátorka.

Victor Vasarely: TER F2

V současnosti má Muzeum umění Olomouc nejrozsáhlejší sbírku Vasarelyho děl v České republice. Symbolickou třešničkou na dortu je právě několikametrová plastika. „Jedná se o sochu, která má bez podstavce 2,4 metry, to znamená dohromady bezmála 3 metry. Vypadá jako velký prostorový osmistěn, jehož obě strany jsou barevně akcentovány teplými a studenými barvami, které rozehrávají pocit hloubky a vzdálenosti, i zkosenými geometrickými tvary, které taky dávají pocit optické iluze,“ popisuje Gina Renotiere.

A co se skrývá pod tajemným názvem TER F2? „Řekla bych, že všechny názvy jsou velkým rébusem. Část názvů čerpal Vasarely ze své rodné maďarštiny, kterou nesmírně miloval a vždy se snažil ji zakomponovat do takové šifry. Tér znamená v maďarštině něco jako plocha. A F2? Nezapomeňme, že Vasarely studoval matematiku. Můžeme v tom hledat kontext matematické souřadnice či nějaký matematický kód,“ osvětluje kurátorka.

Plastika bude v muzeu k vidění od 22. června. Od září se Vasarelyho expozice spojí s novou výstavou Muzea umění s názvem Rozlomená doba. Ukáže vývoj umění ve střední Evropě v době rozpadu rakousko-uherské říše.

autor: bam
Spustit audio