Na cestě z Mojžíře: dokument o Romech, kteří si jdou za svými sny

1. květen 2024

Juraj, Míša a Nikolas jsou mladí Romové, kteří žijí na ústeckém sídlišti Mojžíř. Stereotypní představy o Romkách a Romech přitom nenaplňují. Díky svým rodičům, vůli a motivaci studují – nejstarší Juraj a prostřední Míša vysokou školu a nejmladší Nikolas chodí na střední. Všichni tři mají ambice, které by jim kde kdo mohl závidět. Dokument Kateřiny Hrochové Na cestě z Mojžíře ukazuje, jak pomocí vzdělání prolomit stigma zvané vyloučená lokalita.

Nejmladšího Nikolase dokument sleduje při cestě na výuku na zdravotnickém lyceu. „Podle mě si Romové zvykli na to, že nebudou akceptováni společností, a že ani nemá cenu se snažit. Většina si řekne, že půjde na učňák,“ zamýšlí se. „Rodiče mají učňák, ale chtěli, aby se jejich děti měly líp,“ podotýká.

Mojžíř, ulice Jindřicha Plachty

Sestra Nikolase Míša studuje na vysoké škole sociální práci. Nejstarší Juraj šel za studii do Prahy. „Už od mala jsem si říkal, že chci dokázat něco velkého. Občas to až hraničilo s megalomanstvím. Ve školce jsem říkal, že chci být král světa. Potom jsem to říkal i na základce, pak na střední a říkám to i doteď. Je to můj motivační citát,“ říká Juraj zapáleně.

Jak Nikolas, tak Míša jdou ve šlépějích právě Juraje – je pro ně vzorem. Stejně jako dříve Juraj, byli i oni vybráni jako stipendisté organizace Romea. Aby mohli čerpat finanční prostředky na studium, jazykové kurzy, kolej nebo učební pomůcky, musí plnit podmínky programu. Kromě vzdělání je jednou z nich například dobrovolnická práce.

Připravila: Kateřina Hrochová
Dramaturgie: Jakub Horáček
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek

Sociální vyloučení přitom ohrožuje necelou pětistovku českých obcí. Ukazují to poslední dostupná data Agentury pro sociální začleňování z roku 2022. Nejzávažnější je dlouhodobě situace právě v Ústeckém kraji. Například podíl místních s exekucemi je oproti zbytku republiky přibližně dvojnásobný – stejně tak zastoupení žadatelů o příspěvky na bydlení nebo živobytí.

Jak obtížné je dostat se z místa označovaného jako ghetto nebo jako vyloučená lokalita na dobré školy? Proč se to některým povede, ale jiným ne? Jakou roli v tom hraje podpora rodičů? A jak matka a otec sourozenců Makulových směřování svých potomků vnímají? Poslechněte si celý dokument Kateřiny Hrochové Na cestě z Mojžíře.

autor: Kateřina Hrochová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.