Na výstavě Flora Olomouc můžete ochutnat quinou, vědci z ní vaří i pivo

16. srpen 2019

Je bezlepková, výživná, lidem chutná a dá se z ní dokonce vařit pivo. Tímhle zázrakem je rostlina s názvem quinoa. Na moravských polích ji začala pěstovat Mendelova univerzita a ochutnat tuhle superpotravinu můžete v těchto dnech na výstavě květin Flora Olomouc.

První zvědavci zkouší z malých misek ovocný salát s quinoou. Mezi nimi Věra a Anička Drozdovi - babička a vnučka. Babička zatím o quinoi neslyšela a se zařazením do jídelníčku zatím váhá. Vnučka Anička je odvážnější. „Zkusím najít něco na internetu a vyzkoušíme,“ říká vnučka.

Quinou na sladko i na slano tady pro návštěvníky připravovala Natálie Březinová z Mendelovy univerzity. Český název quinoi je merlík chilský. A vzhledem k tomu, že Češi a Moravané začínají preferovat lokální potraviny, je Chile pro mě příliš daleko. „Řešíme problém, že merlík je na polích jako plevel a zkusili jsme najít odrůdu, která by byla pro výživu lidí a pěstovatelná v našich podmínkách,“ popisuje Helena Pluháčková z Mendelovy univerzity v Brně.

Nicméně podle Heleny Pluháčkové se merlík chilský se osvědčil a dokonce je i suchovzdornější, a to se v době nedostatku dešťů a vláhy cení. Z quinoi vědci dokonce uvařili i první pivo.

Nejen kvůli pivu budou i nadále výzkumníci pěstovat a sklízet quinou. Věří ale, že tím inspirují další farmáře. A quinoa neboli merlík chilský bude na českých a moravských polích k vidění častěji.

autor: bam
Spustit audio