Na žádné dozrávání šedého zákalu nečekáme, říká MUDr. Petr Frgál

7. březen 2019

Pacienti se šedým zákalem se operují v okamžiku, kdy mají potíže, které je omezují v osobním a pracovním životě. Dostávají umělou nitrooční čočku, se kterou často vidí mnohem lépe.

Nejčastější příčinou katarakty je stáří. Čočka se zvětšuje, tuhne a začíná se kalit. Lidé vidí hůře, mají pocit, že se dívají přes špinavé nebo mléčné sklo, dochází ke snížení kontrastní citlivosti, vidí dvojitě i trojitě, objevují se jim kruhy okolo světel.

lidské oko, zelený zákal, šedý zákal

Svou roli podle MUDr. Petra Frgála, primáře očního oddělení prostějovské nemocnice, hrají genetika a životospráva. „Šedý zákal má spojitost i s dalšími chorobami, např. cukrovkou, revmatickým nebo kožním onemocněním.“

Odstraňuje se operativně v lokální anestézii. Do oka se ale nepíchají se žádné injekce, nakapou se jen kapky. Lidé jsou celou dobu při vědomí. Musejí ležet v klidu, nehýbat se. „Čím je zákrok jednodušší a méně náročný pro pacienta, o to náročnější je pro lékaře,“ konstatuje MUDr. Frgál.

Po operaci pacienty lékař prohlédne a odcházejí domů. Nutná je ještě kontrola druhý den a následně za týden. Měsíc po operaci pak po zhojení dostávají brýle. Bezprostředně po zákroku by neměli nic zvedat, namáhat se, vyhýbat se infekčnímu prostředí a kontaktním sportům. Při podráždění navíc nosit tmavé brýle.

autor: voj
Spustit audio