Náměstek hejtmana Michal Zácha rezignoval. Další obvinění v kauze ovlivňování zakázek na dopravní stavby se přiznali

16. listopad 2023

Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha z ODS ve středu rezignoval na funkce na kraji a členství v ODS. Politik patří mezi třináct lidí, které policie obvinila z ovlivňování zakázek na dopravní stavby v regionu. Většina z nich se k trestné činnosti doznala.

Olomoucký hejtman Josef Suchánek z koalice Pirátů a Starostů a nezávislých přijal rezignaci náměstka pro dopravu, sport a volný čas Michala Záchy z ODS. Ten je společně s dalšími dvanácti lidmi obviněný z údajného ovlivňování zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji. Mezi obviněnými je podle ČTK i současný ředitel krajské správy silnic David Štěpánek. „Rada Olomouckého kraje na svém řádném zasedání v pondělí 20. 11. provede personální odvolání ředitele Správy silnic Olomouckého kraje,“ uvedl hejtman.

Podle náměstka hejtmana Iva Slavotínka ze Spojenců – koalice pro Olomoucký kraj teď vedení hejtmanství bude muset prověřit zadávání veřejných zakázek. „Uvědomujeme si, že reakce na tu situaci musí být razantní,“ reaguje náměstek. Olomoucký kraj by se podle něj měl připojit k trestnímu oznámení.

Policisté v kauze obvinili celkem 13 lidí, většina z nich se podle státního zástupce Petra Šeredy z olomouckého Vrchního státního zastupitelství k činům přiznala a byla po výslechu propuštěna na svobodu. Do vazby pak Městský soud v Brně poslal podnikatele a člena olomoucké regionální rady ODS Roberta Knoblocha. Vazbu žalobci navrhli kvůli obavě z jeho útěku. „Na základě mého návrhu byl pan obviněný vzat do vazby s tím, že byla připuštěna možnost složení peněžité záruky ve výši jednoho milionu korun,“ uvedl státní zástupce Robert Henzel.

Obvinění podle vrchního státního zastupitelství spolupracovali ve prospěch organizované zločinecké skupiny, měli se dopustit trestných činů přijetí úplatku, podplácení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby.

Spustit audio