Nejstarší dochovaná stavba Prostějova byla v historii města zároveň tou nejrozsáhlejší

6. prosinec 2021

Prostějovské Smetanovy sady zdobí nejen socha romantického skladatele, po němž se jmenují. Spolu s kinem Metro 70, postaveném v takzvaném bruselském stylu, secesním Národním domem a okružní silnicí vymezují prostor parku staré hradby. Hlavně ony dodávají místu romantický ráz. Více v dalším díle cyklu Němí svědci historie s redaktorem Alešem Spurným a historikem prostějovského muzea Václavem Horákem.

„Je to nejen nejstarší dochovaná, ale také nejrozsáhlejší stavba v historii Prostějova,“ říká Horák. „Opevnění Prostějova sahá k počátku města. V roce 1406 máme zmínku, že Prostějov byl obehnán hradbami. Tehdejší hradby však byly dřevěné a jednoduché,“ dozvídáme se od historika Muzea a galerie v Prostějově.

Po nájezdech husitů a dalších útocích bylo zřejmé, že je potřeba opevnění zesílit. Vratislav z Pernštejna se stavbou začal v únoru roku 1495.  

Šířku hradeb ilustruje šíře sadu. „Byl to celý fortifikační systém. Vysoká hradba blíže centru města, před ní byl val a před ním ještě nižší zídka. Od velké hradby k malé zídce to bylo asi šedesát metrů a ten systém byl dosti účinný,“ dodává Horák.

Dnes už nám z něj zbyl pouze fragment. „V Prostějově se začaly bourat hradby v roce 1865 a postupně ustupovaly při rozvoji města,“ říká průvodce prostějovskými Smetanovými sady.

Zachovala se i bašta, ve které dnes sídlí galerie. Ze strany ulice Školní zdobí zeď malba připomínající zbořené židovské domky.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio