Nepojízdné maringotky stále stojí v Litovelském Pomoraví. Mohelnický úřad proti nim dosud nezasáhl

9. červenec 2018

Mohelnický městský úřad stále nezasáhl proti černým stavbám v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví u Moravičan. Klíčové vyjádření Olomouckého kraje, podle něhož musí majitelé nepojízdné maringotky odstranit, má přitom už od jara.

„Už to nejsou maringotky, jak vidíte, jsou to takové dosti solidní chatky s krásným výhledem na jezero,“ komentoval už dříve Petr Zifčák ze správy místní chráněné krajinné oblasti, když jsme se spolu vydali na maringotky podívat. A skutečně řada z nich má zakrytá kola nebo dřevěné pergoly.

Podle Zifčáka to není místo určené pro chataře: „V územním plánu to bylo navrženo jako plocha přírodní. Rekreovat se tady může, ale pouze tak, že se tu někdo projde, projede na kole, bude tady rybařit.“

Z maringotek v Moravičanech se staly chatky. Musí z Litovelského Pomoraví pryč, rozhodli úředníci

Někdejší maringotky v Litovelském Pomoraví už nejsou mobilní

Černé stavby z chráněného území v Moravičanech na Šumpersku musí pryč. Po letech dohadů to potvrdilo hejtmanství. Kdysi to byly maringotky, teď jsou to podle úřadů chatky. A ty v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví stát nesmí.

Po dlouhém sporu s majiteli maringotek úřady rozhodly, že v tomto případě jde už o stavby a ty sem nepatří. Majitelé proto následně žádali o dodatečné stavební povolení. S tím ale nesouhlasil ani mohelnický, ani krajský úřad, který řešil jejich odvolání. Nedlouho po dubnovém rozhodnutí kraje to potvrdila mluvčí hejtmanství Eva Knajblová. „V případě, kdy stavba dodatečně povolená není, stavební úřad pokračuje v přerušeném řízení o odstranění stavby, které následně dokončí,“ uvedla Knajblová.

To se však zatím neděje. Mohelnický úřad na jaře odhadoval, že zhruba do začátku července vyzve majitele, aby stavby odstranili. Na dotaz, v jakém stavu je řízení teď, ale poslal stavební odbor jen stručnou písemnou odpověď: „V současné době pokračuje řízení o odstranění staveb. Předpokládáme, že rozhodnutí v této věci bude vydáno do konce prázdnin.“

Podle vedoucí stavebního odboru může mohelnický úřad nechat stavby odstranit také sám a náklady pak vymáhat po majitelích. Černé stavby ale stojí v chráněné krajinné oblasti u Moravičanského jezera i nadále.

autor: sol
Spustit audio