Nikdo nemusí být obézní, tvrdí výživový poradce Lukáš Vrána, autor nízkoenergetické kuchařky

19. září 2019

Nemůžeme počítat s tím, že v šedesáti budeme mít stejnou postavu jako v šestnácti. „Zpomaluje se nám metabolizmus a taky se méně hýbeme,“ vysvětluje propagátor zdravého životního stylu Lukáš Vrána.

Největším úskalím pro lidi, kteří chtějí změnit své stravovací návyky, je podle něj přemíra informací, z nich mnohé jsou protichůdné. „Aby se člověk mohl dobře orientovat, měl by číst jen články s odkazem na zdroje. Případně se obrátit na opravdu zkušeného poradce,“ tvrdí.

Nízkoenergetická kuchařka Lukáše Vrány, která brzy vyjde, je vhodná pro každého zdravého člověka. Lidé, kteří má zdravotní komplikace, např. diabetes, dnu nebo zánětlivá onemocnění zažívacího traktu, musejí vždy konzultovat se svým lékařem.

V kuchařce se Lukáš Vrána snažil dát jídla dohromady tak, aby byla nízkoenergetická a samozřejmě chutná. Najdeme v ní i dezerty. „Základem je ale zelenina, kterou Češi jedí bohužel velmi málo,“ posteskl si výživový poradce. V kuchařce představil i potraviny, které doma běžně nemáme, jako např. konjakovou rýži a těstoviny.

autor: voj
Spustit audio