Obměněné Století relativity. Muzeum umění v Olomouci znovu otevírá stálou expozici

8. březen 2018

Muzeum umění v Olomouci dnes otevírá obnovenou stálou expozici s názvem Století relativity. Návštěvníci se můžou těšit na nové obrazy, plastiky a kresby. Lepší zážitek slibuje také moderní osvětlení. Bonusem pro první návštěvníky je výstava věnovaná kresbě a grafice ze sbírky významného českého malíře Miloslav Holého.

„Děda měl dar v tom, že byl sám výtvarný umělec, malíř s velkým talentem, a svou sbírku směřoval ke kvalitě. Hlavně kupoval a sbíral díla, která jsou kvalitní, a celý život tu sbírku obměňoval a vylepšoval,“ charakterizuje sběratelský čich Miloslava Holého jeho vnuk Petr Berger.

Jeho manželka Šárka, také malířka, doplňuje: „Děda vždycky trávil určitou část dne tak, že chodil po Praze a šmejdil po antikvariátech, ale taky navštěvoval své spolužáky a kamarády. Bydlel nedaleko Špály, takže se potkávali v tramvaji. Děda, protože k tomu měl ten cit, šel vyloženě po kvalitě.“

Vystavená díla českých i německých autorů odrážejí podle kurátorky Heleny Zápalkové Holého sběratelské zájmy i tvorbu jeho vrstevníků, spolužáků a přátel. „Těmi nejstaršími autory zastoupenými na výstavě jsou Josef Navrátil a Julius Mařák a z těch nejmladších je to Zdeněk Burian, máme tu vystavené tři poutavé ilustrace dobrodružných povídek pro časopis Pionýr z 60. let. Najdete tu jména představitelů české moderny, počínaje Preislerem a konče Kremličkou,“ popisuje kurátorka.

Ivo Binder hovoří o obrazech Adolfa Hölzela

Mezi vystavenými díly je i obraz od Oskara Kokoschky. „Od Kokoschky tady máme jedno jediné dílo, nicméně velmi zajímavé. Je to portrét Almy Mahlerové, Kokoschkovy múzy a milenky, se kterou se seznámil po smrti jejího bývalého manžela. Stala se pro něj velmi inspirativní múzou, zobrazil ji v několika svých malbách. A my tady máme krásný portrét, který vychází z kresby dnes uchované v Národní galerii Skotska v Edinburgu,“ dodává Helena Zápalková.

Novinkou jsou také obrazy Adolfa Hölzela

Jednou z novinek obnovené expozice Století relativity je výstava kreseb olomouckého rodáka a zakladatele abstraktního umění česko-německého malíře Adolfa Hölzela, kterou získalo Muzeum umění loni jako dar. „Asi nejvýznamnější je kolekce darů Heinze Röttingera, díla Adolfa Hölzela, olomouckého rodáka, který byl významným profesorem na stuttgartské akademii od roku 1906. Stal se pedagogem celé řady umělců, kteří ovlivnili umění 20. století, například jako pedagogové Bauhausu. Z těch nejznámějších bych jmenoval třeba Oskara Schlemmera nebo Johannese Ittena. Hölzel byl také spoluzakladatelem druhé dachauské školy neboli Neue Dachau, jak se tehdy říkalo, byla to krajinářská škola,“ komentuje historik umění Ivo Binder.

Rozsáhlá stálá expozice moderního umění čítá v současné době na 140 exponátů od zhruba 120 autorů. Muzeum umění ji obměnilo po téměř pěti letech.

autor: bam
Spustit audio