Obyvatelé Libivé chtějí radar proti neukázněným řidičům. Obchvatu se dočkají nejdřív za šest let

12. březen 2018

Obyvatelé mohelnické předměstské části Libivá se snaží prosadit u hlavní silnice radar. Chtějí trestat neukázněné řidiče, kteří podle nich nedodržují rychlost a ohrožují tím chodce. Město jim zatím nevyšlo vstříc, nemá prý lidi na vymáhání pokut.

„Ani jeden náklaďák tady nejede padesát přes tu obec. Každý je rozjetý. Nikdo tam nechce zastavit, protože má strach, že do něj někdo narazí,“ postěžoval si pan Jaroslav. Do práce nebo nákup jezdí na kole a obzvlášť ráno má problém se z vedlejší ulice dostat na hlavní.

Naproti přes silnici bydlí manželé Fabiánovi s malou dcerou. I podle nich tu auta jezdí příliš rychle. „Děsíme se, až bude muset jezdit sama do školy,“ komentuje paní Fabiánová a její manžel dodává: „Jdeme po cyklostezce, musíme se ohlížet kvůli cyklistům a do toho ještě tolik aut.“

O radar žádalo vedení Libivé mohelnickou radnici už několikrát. Podle Evy Lavičkové z osadního výboru ale neúspěšně: „Rychlost těch aut je neúnosná. Všem nám to tady komplikuje život, ale bylo nám to zamítnuto s tím, že asi za šest let by se měl vybudovat obchvat obce Libivá.“

Část plánované dálnice D35 už sice odsouhlasilo ministerstvo životního prostředí, ale stavba obchvatu začne podle Ředitelství silnic a dálnic nejdřív v roce 2024. To je podle místních příliš dlouhá doba.

Mohelnice zatím nemá městskou policii

Nezávislá místostarostka Mohelnice Jana Kubíčková ale upozornila na další překážku. „Problém je v tom, že město Mohelnice nemá městskou policii a neměl by kdo vymáhat pokuty. O zřízení městské policie uvažujeme společně s obcemi Loštice a Moravičany, ale jednání jsou v počátcích, takže bych se k tomu nerada vyjadřovala,“ uvedla Kubíčková.

Obyvatelé Libivé se ale nechtějí vzdát. V následujících dnech se zástupci osadního výboru znovu sejdou s vedením města a budou trvat na řešení.

autor: sol
Spustit audio