Otce památkové péče bude v Olomouci ode dneška znovu připomínat pamětní deska

18. duben 2018

Rudolfu Eitelbergerovi se říká otec památkové péče. V jeho rodné Olomouci ho zná málokdo, přestože založil třeba umělcko-průmyslové muzeum ve Vídni. Osobnost průkopníka dějin umění bude ode dneška připomínat obnovená pamětní deska na Domě armády, kde se narodil. Na průčelí jí vrátí členové spolku Za krásnou Olomouc.

Rudolf Eitelberger byl olomoucký rodák, přesto ho většina Olomoučanů nezná. Jeho pamětní deska se teď vrací na své původní místo. „Jeho věhlas je veliký, ale v Olomouci se o tom bohužel moc neví. Přestěhoval se brzy do Vídně, kde udělal velkou kariéru vědce, badatele a zakladatele na poli památkové péče, dějin umění. Stojí za ním vznik obrovského umělecko-průmyslového muzea,“ říká Martina Mertová ze spolku Za krásnou Olomouc.

Odhalení pamětní desky Rudolfa Eitelbergera proběhne 18. dubna v 17 hodin

Pamětní deska je zatím zakrytá. „Je to vlastně pamětní objekt, který se skládá z mramorové kartuše, v horní části je umístěn bronzový medailon, na němž je reliéf Rudolfa Eitelbergera, v prostřední části je právě ta pamětní deska, která je tam vložená a je vyrobená z černé žuly. Je na ní napsané, že v tomto domě se narodil zakladatel umělecko-průmyslového pohledu na umění,“ popisuje Alexandr Jeništa z téhož spolku.

Původní zmizela ve 40. letech

Dříve tu byla pamětní deska psaná v němčině, přece jen to byl německy mluvící Olomoučan. „Zmizela v roce 1945 nebo bezprostředně po válce v rámci likvidace připomínek německé nebo rakouské přítomnosti v Olomouci,“ doplňuje Jeništa.

Už několik let spolek Za krásnou Olomouc uděluje Cenu Rudolfa Eitelbergera. Důvody, proč by měl být jeho odkaz zachován, vysvětluje Martina Mertová: „Ve své době to byl člověk velice otevřený. Jednak mu bylo jasné, že je potřeba chránit kulturní dědictví, ale zároveň komentoval aktuální stavební dění. Vlastně dělal to, o co se snažíme my ve spolku Za krásnou Olomouc – určovat směr diskuze, odborné debaty o tom, jak by se Olomouc měla vyvíjet do budoucna k tomu, aby byla krásná.“

Od dnešního večera tak bude Olomoučanům znovu připomínat slavného rodáka Rudolfa Eitelbergera pamětní deska na Domě armády.

autor: bam
Spustit audio

Související