Poblíž Muzikantské stezky v Jeseníku vzniká nová třešňová alej. Zapojily se desítky dobrovolníků

11. listopad 2017

Jeseník bude mít novou třešňovou alej. Do její výsadby se zapojily desítky dobrovolníků, mnoho lidí ji podpořilo i ve veřejné sbírce. Každý strom má proto jednoho či více patronů. Mladé třešně různých druhů vysadí nedaleko Muzikantské stezky už zítra, nejdříve si ale museli připravit jámy.

Muzikantská stezka je stezka, která spojuje Jeseník a Priessnitzovy lázně. Na nedaleké louce už se podle prvních jam rýsuje trasa budoucí třešňové aleje. Do jejich hloubení se pustily i děti ze základní školy ve Fučíkově ulici. Jsou tady už podruhé.

Zatím vyhloubily tři jámy a teď se vrhnou na další, jak popisuje jejich učitelka Kateřina Gajdošová.

„Zapojili se deváťáci a páťáci, kteří tady mají pracovní výchovu. Děti mají vždycky větší motivaci, když vidí, že po nich něco zůstane. A navíc to jsou třešně. Budou to prý chodit i hlídat, jestli někdo ty stromy neničí,“ dodává.

Děti přišla pozdravit i Martina Seidlerová ze sdružení Sudetikus, které se podařilo pro výsadbu třešňové aleje získat desítky dobrovolníků. „Překvapilo mě, kolik lidí se zapojilo. Je i spousta těch, kteří přispěli finančně. A pořád se hlásí další. Máme 50 stromků, ale myslím, že bychom mohli vysadit i víc. Časem se tu bude budovat i chodník a lavičky,“ říká Seidlerová.

V Jeseníku vzniká nová třešňová alej

S první úrodou tu počítají za dva až tři roky.

autor: aja
Spustit audio