Pouze v Olomouci dnes můžete vidět předpremiéru dokumentu o biskupu Karlu z Lichtensteina-Castelcornu

23. leden 2019

Děkana Lautnera vydal inkvizici. Moravě vtiskl barokní tvář. Jako štědrý mecenáš založil sbírky s uměleckými díly, které Česku závidí svět. Kupříkladu slavný Tizianův obraz Apollo a Marsyas. Čtyři roky skládali historici a kunsthistorici střípky ze života biskupa Karla z Lichtensteina-Castelcornu. Výsledkem jejich práce je mimo jiné hraný dokumentu. Jeho předpremiéru můžete vidět dnes v olomouckém Arcidiecézním muzeu.

Svůj pohled na významného olomouckého biskupa ve filmu skládají akademičtí vědci, zástupci církve i umělci. Podle režiséra a scénáristy Theodora Mojžíše bylo nejtěžší sesbírat a utřídit historické prameny. Důležité bylo podle něj vyvrátit i zažitá klišé:

„Představujeme toho biskupa Karla jako tlustého neforemného chlapíka, který jenom sedí na svém trůnu, ale ono tomu tak není. On přišel ve čtyřiceti letech, dostal se do středu dění nejen našeho moravského, ale řekněme středoevropského. A teprve ta jeho dna ho zpustošila tak, jak potom vypadal,“ doplňuje kunsthistorik Ondřej Zatloukal.

Theodor Mojžíš měl o obsazení role biskupa z Lichtensteinu od začátku jasno - Jaroslav Plesl.

„Už při utváření konceptu toho dokumentárního filmu jsem věděl, že je to postava, kterou potřebuji. Je to člověk, který se hluboce zajímá o historii,“ vysvětluje scénárista Mojžíš.

Především to byl člověk nesmírně talentovaný. Během několika let udělal obrovskou kariéru v Salzburgu a následně se stal olomouckým biskupem. Mnohdy se může dnes zmínit jeho vydání Lautnera před světskou inkvizici. Z dobového pohledu se jednalo omarginální čin, dnes se nám to může jevit jako téma,“ neskrývá obdiv k tomuto baroknímu velmoži Ondřej Zatloukal z Muzea umění.

Dokument o biskupovi Karlu z Lichtensteinu-Castelcorna uvede Česká televize v polovině března na stanici Art i ČT 2. Arcidiecézní muzeum v Olomouci pak velkou výstavu věnovanou této osobnosti otevře v polovině června.

autor: bam
Spustit audio