Před svou cestou na sever se Eskymo Wezl setkal s Járou Cimrmanem, tvrdí pamětní deska v Zábřehu

8. březen 2018

Hradební zeď u zábřežského zámku nově zdobí plaketa, která připomíná údajné setkání Jana Eskymo Welzla a Járy Cimrmana. Podle místních nadšenců se zábřežský rodák fiktivnímu géniovi v mnohem podobá. Slavnostního odhalení se zúčastnil i spolutvůrce postavy Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák.

„My se těmito návaznostmi mezi Cimrmanem a Welzlem zabýváme už delší dobu a připomínáme si letos výročí Eskymo Welzla, 150 let od narození a 70 let od úmrtí,“ říká organizátor akce a ředitel Zábřežské kulturní Zdeněk David.

Podle něj mají oba velikáni mnoho společného: „Oba jsou známi jako vynálezci. Welzl se také snažil vynalézat různé věci, nejznámější je jeho pokus o perpetuum mobile. Vynalezl dálkový přenos piva ,bezedný půllitr‘, něco jako jojo.“

Za pravdu mu dává i jeden z tvůrců Járy Cimrmana, herec Zdeněk Svěrák. „Rádi cestovali a ten váš Welzl ještě víc než Cimrman. Co jsem se dočetl, tak on jak mohl, tak šel na sever. U maminky byl kolikrát jen jeden den a hurá mezi Eskymáky,“ vypráví Svěrák.

Mezi skalními fanoušky Divadla Járy Cimrmana tady v Zábřehu jsou i manželé Pavel a Marie Zimmermanovi. „Já jsem panu Svěrákovi vysvětloval, proč je v tom německém jménu C. To udělali Slováci. A když se mě Slovák ptá, jak se jmenuj, a já řeknu Zimmerman, tak píše C a to je ono. Mám jednu výhodu, že si to moje jméno každý zapamatuje,“ komentuje Pavel Zimmerman.

Příznivci fiktivního českého génia se můžou vydat také do Jeseníku na výstavu Půlstoletí s Cimrmanem nebo na představení České nebe, tento pátek do Litovle a v sobotu do Mohelnice.

autor: sol
Spustit audio