Prix Bohemia Radio 2018 nabídne přehlídku toho nejlepšího z rozhlasové tvorby a bohatý doprovodný program

17. březen 2018

Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio představí opět to nejlepší z rozhlasového dokumentu, dramatu a reportáže. Již potřetí je dějištěm festivalu město Olomouc, přehlídka se uskuteční ve dnech 19. až 22. března 2018. Návštěvníky a rozhlasáky z celé republiky i ze zahraničí čeká bohatý kulturní program a po celou dobu festivalu bude Český rozhlas informovat posluchače přímo z centra dění.

 „Město Olomouci je pro své unikátní spojení starobylé památkové rezervace a moderního krajského města oblíbeným místem mezinárodních přehlídek, festivalů i konferencí. Z dosavadních reakcí veřejnosti cítíme stále větší zájem o festival a jeho program. Věřím, že 34. ročník mezinárodní soutěžní přehlídky rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2018 bude mít opět úspěch, a přeji jeho tvůrcům i návštěvníkům jako vždy co nejvíce zážitků při poslechu soutěžních příspěvků, rovněž tak v rámci doprovodných programů,“ uvedl ředitel festivalu Josef Podstata.

Tématem letošního ročníku Prix Bohemia Radio bude voda. Petr Stančík, známý český spisovatel a držitel ceny Magnesia Litera, připravil speciálně pro festival tři rozhlasová zpracování příběhu Arionovy kašny. Pověst o řeckém básníkovi a hráči na kitharu Arionovi, který byl zachráněn z mořských vln delfínem, přivábeným jeho zpěvem, zpracoval jako drama, dokument i reportáž, tedy v duchu soutěžních kategorií Prix Bohemia Radio. Příběhy natočil Aleš Vrzák jako minutové hry. Arionova kašna v Olomouci vznikla v roce 2002 a doplnila tak soubor olomouckých barokních kašen inspirovaných antickou mytologií, autorem je olomoucký rodák, sochař Ivan Theimer.

Ambicí mezinárodní festivalové přehlídky Prix Bohemia Radio je rozvíjet a sdílet rozhlasovou tvorbu veřejnoprávních médií v zemích střední Evropy s důrazem na členy Visegrádské čtyřky. Základním smyslem a posláním přehlídky Prix Bohemia Radio, pořádané Českým rozhlasem, je zvyšování kvality rozhlasové tvorby a prezentace veřejnoprávních médií jako institucí, které vytvářejí a šíří kulturní hodnoty.

Soutěžní kategorie Prix Bohemia Radio 2018

REPORTÁŽ (mezinárodní kategorie)

Soutěžit bude 12 příspěvků ze šesti zemí, 4 české a 8 zahraničních. Tuzemské příspěvky vybírala odborná porota z celkového počtu 22 přihlášených reportáží Českého rozhlasu, zahraniční byly nominovány evropskými veřejnoprávními vysílateli.

DOKUMENT

Soutěžit bude 7 příspěvků. Odborná porota vybírala z celkového počtu 41 přihlášených děl.

DRAMA

Soutěžit bude 6 příspěvků. Odborná porota vybírala z celkového počtu 17 přihlášených děl.

Programové tipy

Prix Bohemia Radio 2018 nabídne bohatý program odborné, ale i laické veřejnosti. Čtyři festivalové dny představí rozhlas v různých podobách s cílem oslovit posluchače všech věkových kategorií. Doprovodný program festivalu nabídne široké veřejnosti velký počet akcí na různých místech, namátkou:

V pondělí 19. března mohou zájemci navštívit Slavnostní zahájení Prix Bohemia Radio 2018, které se koná v sále Reduta Moravské filharmonie Olomouc. Sólisty Moniku Bagárovou, Celeste Buckinham, Martina Chodúra a Roba Opatovského doprovodí Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Dlouholetá zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu z Rakouska Marie Woodhamsová bude v úterý 20. března hostem ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc, kde ji na besedě doprovodí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Tým Českého rozhlasu Olomouc a Českého rozhlasu Sever představí ve středu 21. března v kapli Božího těla Konviktu UP unikátní multimediální projekty Ostrov Olomouc a Severočeské rozhledny.

Pravidelná Koncertní středa Českého rozhlasu Olomouc ve středu 21. března ve Velkém studiu přivítá dva mezinárodně uznávané jazzové velikány Miroslava Vitouše a Emila Viklického.

Odpočinout si od denního shonu a starostí, získat energii a dobrou náladu mohou návštěvníci zažít při setkání se známým muzikoterapeutem doktorem Lubomírem Holzerem na akci Muzikoterapie – Bubnování ve skleníku, a to ve čtvrtek 22. března v Palmovém skleníku Výstaviště Flora Olomouc.

Český rozhlas Olomouc bude také ve středu 21. března od 9 do 19 hodin živě vysílat z R-streamu, mobilního studia Radiožurnálu, který bude po celou dobu festivalu jako umístěn na Horním náměstí.

Kompletní program festivalu Prix Bohemia Radio 2018, fotografie, zajímavosti apod. najdete na webové stránce prixbohemiaradio.cz, kde se lze také zdarma akreditovat.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.