Puma v Horní Lipové zranila dítě. Majitel zooparku pochybení odmítá, posiluje ale zajištění výběhů

10. říjen 2018

Návštěva Faunaparku v Horní Lipové na Jesenicku se pro manžele Bártkovi ze Šumperka proměnila v drama. Jejich nejmladší dítě tam totiž podrápala skrze mříže puma. Tříletá holčička skončila s mnohočetným zraněním v olomoucké fakultní nemocnici. Lékaři ji podle mluvčího nemocnice rány vyčistili a zašili.

Holčička už je zpátky doma. „My jsme rádi, že je v pořádku,“ oddechla si její matka Barbora Bártková. Za incident je podle ní zodpovědný majitel Faunaparku, zvíře měl mít lépe zajištěné: „Já si myslím, že tam bylo pochybení z jejich strany.“

Chovatel Petr Augustýn je ale přesvědčený, že bezpečnost návštěvníků nepodcenil. A vede mě k ubikaci pumy.  „V prvé řadě se řešil odvoz, pak jsem vzal otce a šel jsem se sem podívat. Tohle okno bylo takto otevřené a tady byly zbytky krve. Nevím, co se stalo, nevím, kdo to otevřel. On mi tvrdil, že tady s ní dřepěl přímo u té mříže. Vzhledem k tomu, že se jedná o malé dítě, nechci říkat, že zlobilo. Nevím. Musel být nějaký podnět k tomu, aby to zvíře zaútočilo,“ komentuje.

Podle Petra Augustýna jsou zvířata dostatečně zabezpečená

Jiní svědci na místě nebyli. „Nikdo, byla tady jenom ta rodina,“ potvrzuje Augustýn. Je přesvědčený, že nikdo z personálu okno neotevřel. Není ale nijak zabezpečené. „Teď to právě budeme řešit, všechno se zajistí, všechno se zamkne. Budeme instalovat kamery, abychom příště věděli, kdyby náhodou k něčemu došlo, kdo pochybil. Kontroly u nás provádí veterina a životní prostředí a nemáme žádný záznam o tom, že bychom měli špatně zabezpečené výběhy,“ brání se majitel.

Páteční nehoda zaměstnává i jesenickou policii. Mnoho informací ale její mluvčí k případu Tereza Neubauerová k případu nesdělila. „Policisté se tímto případem zabývají, prověřují, co se na místě stalo. Více informací zatím v tuto chvíli nemůžeme poskytnout,“ uvedla stručně.

Klec pumy ve Faunaparku v Horní Lipové

Zda se bude rodina poraněné holčičky domáhat nějakého odškodnění, to zatím podle Barbory Bártkové neřešila: „Ještě se s manželem rozhodujeme, co budeme dál dělat. Upřímně řečeno nějaká kompenzace… Já jsem říkala – co si na nich vezmu? Já jsem ráda, že mi ta holka žije.“

Incident zasáhl celou rodinu, povzdechla si Barbora Bártková. Značné trauma zanechal podle ní i u starších dětí.

autor: aja
Spustit audio