Račice dostala své jméno podle středověké hradské cesty

10. říjen 2020

Kopec Račice se sice v Zábřežské vrchovině tyčí jen do výšky 420 metrů, díky své poloze přímo nad městem je to však vrchol do jisté míry kultovní. Platí to jak pro Zábřežské turisty, tak pro obyvatele města obecně.

Hohnův kříž při staré cestě na Račici

Račice původně patřila do katastru současné místní části Ráječek. Právě kolem jejího vrcholu vedla cesta, které se říkávalo hradská. Mířila ze Zábřeha k hradu Hoštejnu, a také do Štítů. Dodnes najdeme na křižovatce Na Horách rozcestník, který to potvrzuje. Ve směru dávných cest nás totiž dnes vedou turistické trasy. Na vrchol pohříchu nevede žádná, kolem však najedeme turistické značky všech barev. Pozoruhodnou trasou je například žlutě značená Cesta nepokořených, která turisty vede po stopách odboje vlastenců na Zábřežsku v době II. světové války až na Lázek.

Turisté ze Zábřeha chodí na Račici pravidelně na Nový rok. K tradici se přidává stále více obyvatel města a dojíždí sem i lidé přespolní. Kromě toho se právě na Račici dělávaly turistické zimní tábory, které byly pro otrlé bivakáře.

Dnes je na Račici i motokrosová trať

Račice je také zdrojem vody pro Krumpašský potok. Tato vododteč je dodnes páteří celého Zábřežského předměstí, bohužel značnou část své cesty městem překonává v trubkách. Na úbočí vrcholu také už téměř před 500 lety jímal vodu dřevěný vodovod napájející zábřežské kašny.

Mohutný dub pod nímž sbíral vodu vodovod napájející zábřežské kašny

Račice je také symbolem příjmu televizního signálu na Zábřežsku. Právě odsud, z doposud stojícího vysílače se až do dostavby vysílače Praděd šířily pohyblivé obrázky do daleka. O výhledech a dalších zajímavostech tohoto kultovního vrcholu se více dozvíte v dalším díle cyklu Českého rozhlasu Olomouc Z kopca na kopec.

autor: kbz
Spustit audio