Rada města Olomouce se ohradila v územním řízení k výšce plánované stavby Šantovka Tower blízko historického centra. Opozice to považuje za rozpačitý krok

19. únor 2019

Olomoucká radnice podala námitku kvůli výšce plánované budovy Šantovka Tower v těsné blízkosti ochranného pásma městské památkové rezervace. V rámci územního řízení, které inicioval investor výškové stavby. Část radniční opozice označila postup vedení města za rozpačitý.

„Město je účastníkem územního řízení a jako takové je oprávněno námitku k záměru investora podat,“ zdůvodňuje rozhodnutí olomouckých radních mluvčí radnice Michal Folta.

Tomáš Pejpek za opoziční ProOlomouc hodnotí podávanou námitku jako první aktivní krok, mohlo ale podat námitek víc. „Mohlo se namítat, že ten návrh není v souladu s platným územním plánem, mohlo se odkázat na to, že návrh Šantovka Tower není v souladu s tím, jak by měla vypadat veřejná prostranství v okolí té budovy,“ dodává Pejpek.

Stavbu výškových budov v lokalitě Šantova před lety zakázalo ministerstvo kultury, což se promítlo do územního plánu z roku 2014. Výškovou regulaci ale zrušil soud a změnu územního plánu město zatím neprojednalo.

autor: bam
Spustit audio