Refluxní nemoc nebo zánět jícnu provází pacienty celý život

11. únor 2021

Jsou okamžiky, kdy je jim dobře a jsou bez léků, pak ale přijde doba, během které je musejí znovu nasadit. Někdo léky užívá dokonce celoživotně. „Pokud je nemoc závažnější, musejí v pozdějším věku tito lidé chodit na pravidelné kontroly,“ zdůrazňuje olomoucký internista Jan Gregar.

MUDr. Jan Gregar

Podstatou refluxní choroby jícnu je návrat obsahu žaludku do jícnu. Cítíme pálení žáhy, bolest za hrudní kostí, kyselou chuť v puse, někdy je nám na zvracení, můžeme chraptět anebo kašlat.

Potíže s refluxem nemají jen dospělí, ale i děti. „Většinou jsou už odmala vedeny k režimovým opatřením a berou léky,“ vysvětluje MUDr. Gregar a dodává, že částečně v tom hraje roli dědičnost. Základem léčby jsou režimová a dietní opatření.

Některé nemoci jícnu provázejí závažné komplikace, jako např. Barretův jícen, různé prekancerózy, těžké záněty, které způsobují zúžení jícnu a poruchu polykání. Největším strašákem jsou ale karcinomy. „Když pacienti nejsou pořádně vyšetřeni, nepodstoupí gastroskopii, nemůžeme potvrdit nebo vyloučit, jestli se jedná o drobný reflux se zánětem anebo už některou z těchto komplikací,“ říká známý olomoucký lékař.

autor: voj
Spustit audio