Řidiči si zkracují cestu přes Horku nad Moravou. V obci vznikají kolony a autobusy nabírají zpoždění

17. říjen 2018

Uzavírka silnice mezi olomouckými částmi Lazce a Chomoutov komplikuje život lidem v Horce nad Moravou. Mnozí řidiči totiž ignorují oficiální objížďku přes Litovel, která je dlouhá přes 20 kilometrů, a volí kratší cestu přes Horku. Ve špičce tak vesnicí projíždí kolony aut.

„Sjíždím jenom do obchodu a vidím, že zpátky to bude trvat déle, protože tam na té stopce to stojí, tam je teď tak 20 aut,“ říká paní Marie z Křelova, která jezdívá do Horky nakupovat. Provoz ve vesnici ji překvapil. „Uvidím, jaká bude cesta zpátky. Možná sem přestanu jezdit, nebo budu jezdit v jiný čas,“ dodává.

Je půl osmé ráno, stojím před obchodem v Horce nad Moravou a pokouším se přejít na druhou stranu silnice. Ve směru od Chomoutova, ze zatáčky u obecního úřadu, vyjíždí jedno auto za druhým. Když je pruh konečně volný, z druhé strany přijíždí traktor s vlečkou. A za ním dlouhá kolona aut. Dostat se přes cestu mi trvá dobrých pět minut.

„Já jsem vás viděla a říkala jsem si: chuděra paní má problém přejít. Já se ani nedivím. Když to nejde z této strany, tak to jede zas z druhé strany,“ směje se mi Sylva Rakusová, která na zastávce čeká na autobus. „Autobusy mají zpoždění. Tady to třeba zůstane stát, štosuje se to. Pak nestíháme další autobusy,“ komentuje.

Chybí přechod pro chodce

Paní Helena už vysledovala, kdy je provoz nejhorší: „Ráno kolem sedmé, osmé. Vadí mi to kvůli dětem, protože tady není přechod.“

Právě přechod pro chodce teď na průtahu obcí znatelně chybí. Podle nezávislé starostky Sylvy Stavarčíkové už přitom mohl být hotový před pěti lety. „Měli jsme vyprojektováno, měli jsme stavební povolení, měli jsme získanou dotaci, ale ztroskotalo to na nevůli občanů, kteří bydlí v blízkosti a nemohli by parkovat auta vedle svých domů,“ uvedla starostka.

Stavarčíková odhaduje, že Horkou teď každý den projede několik tisíc aut. Oficiální objížďka vede přes Litovel a je dlouhá 20 kilometrů. Podle vedoucího odboru dopravy Olomouckého kraje Františka Pěrušky úředníci nemůžou ovlivnit, kudy řidiči ve skutečnosti pojedou: „Běžným osobním automobilům to nelze zakázat, protože využívají komunikaci, která je ze zákona veřejně přístupná, a provoz na ní s tím, že objízdná trasa vede jinudy, vyselektovat nejde.“

Už teď rozbitou spojnici mezi Chomoutovem a Horkou zatím silničáři v plánu opravovat nemají. Její stav chtějí znovu zhodnotit, až uzavírka skončí.

autor: mot
Spustit audio