Rudka nad Ludmírovem nabízí chráněnou přírodu i tajemné jeskyně

27. červen 2020

Kopec Rudka se tyčí nad Ludmírovem do nadmořské výšky 589 metrů. Tím trošku klame tělem, protože při pohledu z okolí se nezdá, že by byl tak vysoký. Nicméně vyrůstá z náhorní plošiny Bouzovské vrchoviny, což dává tento pocit.

Rudka je vrchol, na jehož úbočí najdeme mnoho zajímavých míst. Ta nejvzácnější jsou chráněna jako stejnojmenná přírodní rezervace. Jedná se zejména o ochranu vápenomilných světlých bučin s typickým podrostem. V něm najdeme třeba orchidej okrotici bílou, bradáček či planý orlíček. Kromě toho se zde vyskytují i některé vzácné druhy fauny.

Samotná Rudka je však zajímavá i z hlediska geologického. Jedné se o kopec, jehož původ byl položen už v dobách spodního devonu a nálezy trilobitů a dalších zástupců tehdejší mořské fauny to potvrzují. Vápence umožnily také vznik menších krasových systémů. V současné době zde speleologové zkoumají zejména dvě jeskyně. To známější je Burianova jeskyně ve vápencovém bradle na svahu kopce a další z nich je jeskyně sv. Mikuláše.

Jak název kopce dokládá, okolí Rudky bylo také významnou těžební oblastí. V okolí vrcholu se těžily železné a manganové rudy, které se dovážely do hutí do Blanska a také do nedaleké Vranové Lhoty. K tomu sloužila také kousek od kopce procházející silnice zvaná Napoleonka, která je obestřena množstvím pověstí.

autor: kbz
Spustit audio